Friday, 12 August 2011

life as 'single parents'

cekur udang gamit,
tanam cekur tumbuh kunyit,
masuk dapur nasik hangit.

hahahaha! bila duk berdua jek dgn Anas, saya nyanyikan dia lagu itulah sambil bukak tutup tangan sendiri. niat mahu agah si Anas, tapi Anas ni kadang-kadang memang dia layan je ibu dia ni, kadang-kadang dia syok lagi hisap tangan sendiri, hukhuk!!

i'm surrender lah ibu!!!

sejak menjaga Anas sendirian ni, saya rasa diri saya mature sikit lah. sekarang, apa-apa hal nak buat atau nak beli mesti pikirkan si bambam dulu, then if berbaloi barulah buat / beli, skrg mak tak boros macam dulu dah, hehe! pastu kalu dulu apa-apa hal pon mesti nak harapkan sang suami, tapi sekarang saya dah boleh dah settle kan hal-hal kecik sendirian. cuma kdg-kdg ada jugak terpaksa mintak tolong dia, contohnya settle kan bil-bil, broadband, astro, bla bla sbbnya saya kekangan masa, pastu susah nak dukung si tecik yg bambam ni, & bila hubby byr dia guna duit dia, bukan duit saya walaupon saya yg guna semua-semua tu, huhu!!

tapi cabaran bila menjaga anak sendirian ni banyak jugak, yelah, saya dah tade masa nak mandi manda lama-lama. skrg mandi skadar yg boleh jek, cuma waktu pagi tu boleh la mandi lama sikit sbb Anas tido lama, itupon kalu mandi jam 4 atau 5 pagi, jam 6 dia mesti dah bangun dah, hahaha. saya dah hafal dah jadual tido dia. maintain je tiap-tiap hari. sekarang jugak, waktu berbuka & bersahur pon makan mana yg boleh jek. if kawan (cik wawa) ajak berbukak dgn dia, barulah makan beria sikit, itupon kena tggu cik wawa habis makan dulu lah, barulah saya makan sebabnya masa saya makan cik wawa yg pegang Anas. tapi kdg-kdg makan sparuh jalan jek, sebab Anas dah mengamuk-ngamuk dah, time lepas bukak memang time tido dia, so terpaksalah tido kan dia dulu pastu sambung makan balik, hahahaha begitulah rutin saya sejak dua menjak ni.

kadang-kadang kalau nak poopoo pon terpaksa tahan sbb dia merengek nak tido kan. tape lah, demi Anas Iman kan, ibu sanggup tahan, hahaha. tentang fesyen-fesyen pon skrg pakai asal boleh jek. pegi sekolah memanglah saya pakai beria sikit, cuma time jenjalan ni rasa tade mood lak. makeup pon sekadar touch up bila perlu jek. seluar merah, tshirt biru, tudung pink & selipar jepun tu dah jadi fesyen biasa utk saya, hahaha, kira okey la kan. fesyen lah jugak tu, berkaler-kaler lagi, huhu.

syoklah tido!!!!

hmmm sekarang kan, time keje saya mesti rindu kat Anas. rindu yang tersangat-sangat rindu hinggakan rasa nak melompat balik umah jek. Yelah, BS jaga Anas kat umah saya jek, jadi dekat jelah nak balik, hehe!! ntahlah kenapa, tetiba je mesti rindu. bila dalam kelas, hp mesti kat tangan jek, sbbnya nak tengok gambar si bambam tu kat hp. cute! tapi rindu. kdg-kdg bila ada time free, saya mesti lompat balik tapi kejap jelah. balik just agah-agah dia pastu pegi sekolah balik, hahahaha!

bila tengok Anas je, mesti teringat kat abah dia, padahal muka Anas tade pon iras muka abah dia, haha. tak taulah kenapa, tapi memang tengok Anas nmpak abahnya lah, emm yelah Anas ni hasil usaha bersama kan, jadi tentu-tentulah teringat kat abahnya.

oke itu sahaja. selamat berpuasa!!! puasa saya dah ade 3 lubang yang kena ganti, aduyai! :(

4 comments:

Rosie Rose said...

ohohoho.... kebykan perasaan yg sama je ngan yg kite alami... camni la kalau dah jadi mak budak, kan... :)

Mama Marcello said...

ui nad, lagu u tu sama ngn mak mertua i slalu nyanyi kt cucu die..hehe

org klantan mmg suke kot lagu tu hehe

Puan aiNa Rahman said...

suka ayat..hasil usaha bersama..hahaha. xpe, kite kan SUPERMAK!! caya la~

nadiah said...

rosie rose : tula pasal, perasaan mak budak semua sama agaknya kan. :)

mama marcello : aah, lagu ni mak i yg ajar i dulu, hehe!!

aina rahman :Yey!! supermak, tp spender pakai kt dalam kan. kan. haha!!

oh la la!