Thursday, 30 June 2011

beza dulu & sekarang

bila ditenung-tenung balik gambar-gambar masa aku preggy dulu, terasa macam, 'eh! dah beranak ke aku ni? huhu

bila membelai-belai anak, terasa macam, 'eh! anak aku ke ni? comelnyaaaa!' muhahahaha!

bila dikenang-kenang kembali adegan dalam labour room tu, terasa macam, 'oh!! mimpi ngeri betol, glupp!!

tapi sekarang, perasaan gumbira yang tidak terkira dan sentiasa berbunga-bunga dah, hahaha! kadang-kadang ada juga perasaan tak percaya, tak sangka dan tak diduga betapa cepatnya masa berlalu tapi begitulah hebatnya kuasa Yang Maha Esa, :)

kalau dulu Anas Iman lahir dengan berat hanya 2.69kg, dan dengan berat sebanyak itu, bayangkanlah betapa kurus kedingnya anak hamba ni. dulu jika dia tak berbaju, jangan haraplah hamba nak dukung dia, bukan tak sanggup tapi takut menyebabkan Anas rasa tak selesa. yelah, hambakan ibu baru belajar serba serbi bab anak ni, hehe! jadi, tokma dia lah yang mandikan dia, pakaikan baju dan bedung dia siap-siap. aku? tukang bf Anas sampai kenyang dan tertido, haha!

tapi sekarang, Anas sudah debab ya ampunnnn. berat pon sudah 5.5kg masa 2 bulan, mungkin sekarang makin bertambah-tambah kot. suka betol gomol-gomol dia sekarang, hahaha! sekarang sudah tidak takut utk dukung pelok cium dia. nak mandikan dia pon dah makin berani sebab Anas dah keras kan cuma aktif lah pulak tangan & kaki dia, takleh duk diam. ayoyo!!

kalau dulu, baju-baju size S adalah sangat besar utk Anas, apatah lagi baju-baju size M ke L. Si ibunya pulak banyak beli baju size M, jadi terpaksalah si anak ni pakai baju-baju besar, hahaha. mitten & booties pon salu longgar dan tercabut bila pakaikan kat Anas, hehe! emm keciknya anak aku dulu kan.

tapi sekarang, dah pakai baju size 6-9 bulan dah. nak pakai baju size S? Hah, jangan harapla padan. baju-baju lama dia banyak dah yang ketat, haha! pic atas ni pon, dia pakai baju size L. nampak tak beza Anas dulu & sekarang, pakai baju sama tu, huhu!

kalau dulu, Anas Iman ni persis Ahmad Albab yang selalu nangis-nangis tu, pastu pakcik-pakcik dia selalu la ketuk pintu kononnya macam Ahmad Albab la, bila ketuk pintu je terus senyap tapi harammm tak jadi pon, makin nangis adala, huhu. tapi sekarang Anas makin pandai senyum-senyum dan gelak-gelak yang sokmo bikin ibunya cair, hahaha! jika dulu, ibunya tak keruan bila Anas nangis-nangis hinggakan ibunya pon turut nangis sebab dah taktau nak buat apa kan. tapi sekarang, Anas pulak yang nangis rimas sebab kena gomol-gomol ke ibu abah dia, hahaha.

pssst!! masa Anas Iman nangis-nangis dulu, aku nekad cukuplah Anas Iman ni sorang anak aku, hahaha. punyala fobia bila anak nangis tanpa sebab ni kan. tapi itu dulu, sekarang ni, bila Anas dah jadi baby yang selalu riang ria, terasa macam nak preggy lagi je, muhahahahahaha!

kalau dulu, dukung Anas stail baring je. tapi sekarang Anas dah taknak dukung baring tapi nak dukung duduk pulak, amboi demand! bila letak baring je, terus nangis-nangis, pastu dukung duduk terus senyap, haha. pastu pandai dah sekarang nak tengok awan biru. tengok je awan terus gelak-gelak, hahaha. tengok kipas ngan lampu pon dia gelak, emm Anas oh Anas. tak sabar nak beli toys yang leh pusing-pusing tu, hehe!!

dulu & sekarang, ibu & abah Anas tetaplah orang yg sama. tetap menyayangi Anas Iman sepenuh hati, tanpa kurang sikit pon. semoga Anas Iman jadi anak yang soleh, anak yg taat pada Allah SWT & ibubapanya, anak yg bijaksana & anak yg sehebat makna namanya ya! AMIN!!

Makna Nama ANAS IMAN

ANAS : Kemesraan, Cinta, Kasih, Periang
IMAN : Keimanan, Kesetiaan

6 comments:

"..butterfly.." said...

comellllllllllllllllllnye anas!!! huhuhu

Rosie Rose said...

*yayy, nad dah hapdet*

tuu dia... anas iman yg dah makin besar.. esp. mata dia. hiksss!~ seronot kan tgk anak membesar dpn mata sendiri...

macam kite, lagi la.. dari lahir, brepantang lak sendiri, dan skrg lak 24/7 jadi housewife... mmg terasa sgt bond ngan baby. dah puas dah kata anak sendiri comey! ehehehe...

deela~ said...

bestnya tgk pic dulu dan sekarang tu =)

nadiah said...

ewa :

mekasih auntyyyyyyyyyy!

nadiah said...

rosie rose :

mata anas mmg besau, ini blom lg time dia jegilkan mata dia, ya ampunnn lg besar. :)

aah, pntg sndiri lg la mematangkan kita kan. :)

nadiah said...

deela :

mekasih deela. :)

oh la la!