Tuesday, 28 June 2011

mari kite gomol anas iman boolat ni, hehe!

picture I : ibu gomol Anas Iman. Huh! Anas tak selesa, hehe!

picture II : abah lak gomol sampai nangis-nangis Anas ni, huhu!

ehem, lamanya tak update belog kan. kalu update pon, mesti ringkas-ringkas je, hehe! hmm, kalu diikutkan memang banyak yang nak distori mori pasal Anas Iman ni, tapi tiap kali nak update, mesti ade kekangan yang terbuat aku tak update-update, hehe!

kekangannya apa lagi? Anas Iman lah, hahahaha!

2 bulan
Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah! tak sangka cepat sungguh masa berlalu kan. Anas Iman sekarang dah pandai senyum, gelak dah bila diagah-agah. senyum, gelak sorang-sorang tu perkara biasa bagi dia, sampai ibu dia pon naik pelik bila tengok dia gelak kuat-kuat sorang diri pdahal tade sapa pon agah dia, hahaha! emm anas, anas!

buai laju-laju sampai pokok sena
hehe, buat masa sekarang Anas tido berbuai lagi sebab itu je cara dia boleh tido lama, kalu takkkk, 24jam la nk melekat dgn ibu dia, huhu. kdg2 ada juga dia tertido sendiri atas tilam lepas pnat duk gelak sorang-sorang, tp tido kejap jelah, dalam 15 minit je kot, pastu kalu tepuk-tepuk suh dia tido smula pon tak jalan dah, kena angkut letak dlm buai, brula tido semula, huhu.

pastu malam-malam lain lak, kompem 3x bangun nyusu, then tido balik tp tak letak dalam buai dah, letak dia atas tilam pon dia tido je. tapi sekarang dah pndai buat hal dah, lepas je nyusu, lepas brupp kan dia, dia taknak tido pulak atas tilam, jenuh tepuk-tepuk dia, takmau jugak. letak dalam buai pon takmau, adui, mati kutu ibu abah dia. pastu bila try letak tido meniarap, barula nak tido, amboi amboi amboi, macam-macamlah budak debab ni, huhu.

tapi masalah pulak utk ibu dia, risau pulak tgk dia tido gitu, takut dia lemas je. emm nauzubillah!!

puting tipah tertipu lagi
ibu Anas ni jahat, kalu Anas nk nyotnyot je, ibu bagi Anas puting tipu. tapi jangan risau, Anas bdk bijak, bila ibu bagi Anas tolak puting tipu tu pakai lidah, huhu padan muka ibu!!! hmm, semakin hari semakin dia taknak isap puting tu, mungkin dia rasa 'ooo ibu tipu anas ye, baiklah anas nk merajuklah, nak nangis kuat-kuat,' haha!

pampers pakai buang
buat masa sekarang ni Anas pakai pampers Huggies, sebelum ni Petpet. Pampers dia size M dah, takleh dah size S sebab bila pakai S habis merah-merah paha dia. paha dia, ya ampunnn mantap beb, hehe! sepupu cakap pampers brand Hey Baby lagi murah, tapi kami belom survey lagi. maybe lepas habis Huggies ni, boleh la try Hey Baby kot, takpon Mamy Poko.

eh ke ada brand lagi murah dan berbaloi-baloi tapi elok utk budak bambam ni ek?

stok susu Anas Iman
ayoyo, amma appa, next month dah nak start keje lah. ohh bosannya!! bila aku keje nanti Anas tinggal dgn tokma dia dulu kt kg sebabnya risaulah, Anas kecik lagi jadi better Mak sendiri jagakan. maybe lepas raya kot baru bawak Anas duk sama-sama, huhu. hmm, terpksa lah berindu-rinduan dgn Anas nanti, ooh sedihnyaaa. T__T

stok susu dah ada sket, dalam 30 botol. belom cukup lagi tu, bajet dalam 60 botol seminggu, jadi kena tingkatkan usaha mengepamlah, huhu. chaiyuk-chaiyuk! demi Anas ibu sanggup bersengkang mata mengepam tau, huhu! hmm, sekarang stok susu simpan rumah pakcik sebab dia ada deep freezer, rumah Ma lak ade peti ais satu pintu je jadi tak sesuai lak nak buat stok banyak-banyak kan. oleh sebab itu, bulan ni terpksalah berkorban duit utk beli peti ais 2 pintu lak utk simpan stok banyak-banyak lagi, hehe. stok susu dalam peti ais 2 pintu tahan hingga 3-4 bulan kan, :)

love breastfeeding
Alhamdulillah, setakat ni still lagi fully bf Anas dan saya suka bf Anas, Yay! penah sebelom ni rasa down sebab ada pihak yang tak paham kenapa perlu bf je, taknak campur fm ke? nanti nak keje camne nak tinggal Anas? boleh ke tahan bf je? cukup ke? dan bermacam-macam soklan yang bikin gua down, tapi mungkin diorang tak paham, susu ibu adalah yang terbaik utk anak, :)

utk hilang rasa down tu, terapinya cuma lihat anak sendiri, takpon borak dgn ibu-ibu yg fully bf anak diorang jgk, inshaAllah rasa down tu akan hilang, yay! :)

bwuek!! ini dia hasil saya bf dia hari-hari, bambam oke.
sapa kata kalau budak ni tak cukup susu??

12 comments:

Rosie Rose said...

yayyy! bestnya anak dah pandai gelak2 senyum2... dna main agah2. fahim blum pandai sgt lg. tak sabar nak agah2 dia bg gelak2.

let us keep bf our babies... pedulik semua kata2 yg buat kita down kan??? caiyok caiyokkk!

Puan aiNa Rahman said...

haikal pun bf hari2..tp xde mantop cam anas ni..hehe. anas mantop kecik2 xpe tau, besar nanti kena ensem2..nnti buat team football ajak sume anak mommies (geng boyot). =D.

mama leen said...

salam..
mama guna hey baby jer.. murah ckit.. so far ok dengan ranea.. fitti basic pun ok dan murah..

misha.w said...

say yes to breastfeeding! :)

molliesa said...

bak mai sikit nak gigit paha dia nih!!!!!!

nadiah said...

rosie rose :

tape, nanti fahim pon akan pandai gak. masa tu syok sgt, rs xnak duk ngn baby je xnak lepas2, hehe

oke, pedulikan kata org kan, chaiyuk2!

nadiah said...

aina :

haha, anas bambam. haikal pon bambam, comel lagi tu, geram nak gigit, hehe!

oke, nt kite tubuh team football ek, yay!

nadiah said...

mama leen :

aah, SiL org ckp Fitti Basic pon oke, nt nak try lah. dah nak habis pampers anas ni, hehe!

nadiah said...

misha.w :

yay! chaiyuk chaiyuk

nadiah said...

molie :

gigit la, gigit la, hehe!

Pya said...

debabnya anas! mesti syok gomolkan nad? hehee...

bagusnya nad fully bf anas. pya nak fully bf tp kat rumah ni mak asyik je nak bt susu fm kalo afeef nanges. takut tak kenyang minum susu badan katanya. sedey... so siang fully bf, mlm kdg2 minum susu fm.

nnt pya da abes pantang nak try la fully bf afeef. tupun kalau byk susu badan.

huggies ok ea nad? pya pakai drypers. tp mcm asyik bocor je. da la beli 2 pack besar. nnt abes stok nak try huggies la

nadiah said...

pya :

debabkan? ehe. best gomol dia, tp nak dukung? ya ampunn x larat, haha.

pya, org pon masa pntang dulu susu x banyak. penah bg Anas susu formula sbb anas nangis tak kenyang. tp kan, dalam 3-4x je Anas minum, pastu org usaha pam2 sampai susu kuar byk2. skrg pon susu xde la byk sgt, tp setakat ni cukup la utk Anas. :)

Pya boleh!! chaiyuk! chaiyuk!

x oke la huggies. org nak tukar lain dah. drypers pon x oke. Anas pakai huggies, kencing dia jd bau kuat, org nak tukar Hey Baby nt, xpon Mamy Poko. nak try nt. :)

oh la la!