Wednesday, 20 April 2011

7 hari yang penuh ajaib (^___^)

ajaib sebab adanya budak kecik berkaki panjang ni, hehe!!!

tak sangka walaupon hampir 7 hari berlalu tapi perasan ketidakpercayaan masih menebal hingga kekadang sedar dari tido terus menengok si Anas Iman ni. huh, tetiba rasa kagum, rasa sungguh ku tak percaya, hehe!!

hanya sempat 37 minggu 3 hari je membawa perot boyot, tup-tup sudah lahir pujaan hati adinda ni, dan Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah swt walaupon sebelom ni hati asyik bergundah gulana aje, hakhak!

saya rasa syok!!! (@____@)

hari ni Anas Iman berusia 7 hari. Anas Iman anak yang baik, tak banyak sangat merengek. bagi je susu bdan teruslah diam, Alhamdulillah!

cuma 2 malam lepas penah dia buat hal dengan berjaga malam bermula jam 1 pagi pastu tidonya jam 6 pagi, huhu! punyalah dugaan masa tu hingga saya tersengguk-sengguk masa menyusukan Anas. susu badan saya tak berapa produktif masa awal-awal tu, sebab tu dia menangis tak ketidoran, mungkin dia tidak kenyang, kesian Anas.

tapi syukur, skrg susu badan saya dah mula produktif, itupon lepas mengurut 2 hari dan saya pam-pam supaya terus aktif. Anas pon lepas disusukan pon macam kenyang je, pastu terus tido. :)

mari-mari saya nak bercerita pengalaman 7 hari saya. jom-jom cekidout!!

Day 1 (14.04.11)
jam 2.10 petang selamat lahirkan Nik Anas Iman ----> err, pengalaman bersalin tu, next entry lah cerita ek, sebab still rasa fobia ni hingga kadang-kadang termimpi-mimpi, huhu!!

oh, saya bersalin di Hospital Jeli, tak sempat balik ke Kota Bharu dan saya x sempat merasa cuti awal sebelum bersalin sebab saya apply cuti hari Ahad tapi hari Khamis sebelom cuti tu dah pon bersalin, huhu!! terus direct cuti bersalin lah, hehe!

mula menyusukan Anas walhal susu badan sikit pon takde, tapi gigih suakan susu badan ni supaya senang aktif. Anas menyusu je, tapi langsung tak kenyang. poor Anas!! :(

masih di hospital, lepas Anas berak kencing dengan baik baru leh balik rumah. tido lagi semalam dalam wad (sehari seblom tu dah tido dalam wad dah sebab saya ade kuar lendir darah).

Day 2 (15.04.11)
rasa sakit jahitan tu masih ada hingga jalan pon terbongkok-bongkok, terkepit-kepit. perasaan seriau semakin menyelubungi diri, hehe! nak pee, nak poopoo pon takut, hukhuk!!

oke, lepas dokter cek ibu Anas dan Anas, dokter cakap dah boleh balik rumah, yay! syiok dapat balik rumah sebab lagi selesa. famili mertua datang rumah Ma tengok Anas, meriah kat rumah tapi susu badan still tak produce susu. Anas menangis sekuat hati sampai merah-merah muka, dah macam udang kena bakar dah, sebab tak kenyang susu :(

dalam keterpaksaan terpaksa bagi Anas susu formula sebab kesian. betapa tak relanya hati ni, tapi memang terpaksa. tak sanggup tengok Anas menangis selok lagi, :'(

usaha suh Ma cari tukang urut utk urut badan supaya dapat produce susu. malam tu makcik tukang urut datang, lepas urut-urut barulah kuar susu kuning (colestrum - betol ntah ejaannya, hehe). terus bagi Anas tp malam tu dia menangis sebab tak kenyang, sekali lagi susu formula disuakn pada Anas :'(

Day 3 (16.04.11)
pagi-pagi lagi dah try pam guna Madela BP, Alhamdulillah ade kuar susu tapi sangat sikit. rasa kecewa membara tapi taknak stress sebab org cakap kalau stress nanti susu pon takmau kuar. try rilek-rilek, dan terus pam.

cuba minum susu Anmum Lacta (utk tmbh susu), pastu sambung mengurut lagi. kali ni urut badan gak sebab tangan kaki rasa kebas dan lenguh-lenguh je, mungkin sebab guna tenaga masa push tu banyak sangat, hehe!!

susu sudah makin produktif tapi tak cukup kenyang untuk Anas. Anas sangat kuat menyusu, emm sekali lagi susu formula disuakn pada Anas. ohh kuciwa betol saya, :'(

tapi saya masih tak berputus asa, biarlah org cakap suh campur-campur susu tapi saya takmau sebab memang sudah niat saya utk terus BF Anas sampai 2tahun. saya usaha utk pam-pam susu, dan akhirnya susu kuar dgn banyaknya tapi takde la sampai mencurah-curah. cukup kenyanglah utk Anas setakat ni, Alhamdulillah!!

Day 4 (17.04.11)
terus minum Anmum Lacta, kadang2 10x sehari minum, pastu minum air masak lagi sebab nak suh susu badan jadi banyak. pastu Ma suh minum air pegaga, Ma cakap air pegaga pon bagus if nak tambah susu. wooo, tak best air pegaga ni, rasa pedas-pedas tapi paksa gak minum demi Anas Iman.

susu makin banyak, Anas pon lepas menyusu, memang kenyang je. susu formula terus dilupakan, Yay!!!

tapi, petang tu nurse dtg cek Anas bagitau Anas ade kuning lak, ayoyo!! risau! nurse suh cek kuning Anas kat Klinik gomen Wakaf Bharu tapi saya takmau sebab kesian Anas kena amik darah kat kaki, jadi saya amek keputusan cek Anas kt Klinik Swasta je sebab diorg guna alat laser camtu je, tak perlu amik darah.

malam, pegi klinik swasta cek kuning Anas. bila cek, kuning Anas di paras 196. emm agak tinggi, dan saya risau, :'(

Day 5 (18.04.11)
keje Anas tido je, sebab baby jaundice memang suka tido je. kejut-kejut pon buat tak layan je. tapi saya still susukan Anas walaupon dia tido, paksa sikit sebab susu badan je ubat terbaik utk kuning ni.

tapi Anas still tido, bangun pon kejap-kejap je, sangat tak aktif. :(

MiL suh bagi perahan air anggur hitam kat Anas, try perah 2 biji anggur dan masukkan dalam mulut Anas guna sudu. Anas ni makan semuanya, takde masalah pon. terima apa saja, hehe!

Day 6 (19.04.11)
pagi-pagi lagi dah pegi klinik swasta utk cek kuning Anas, hmm ingatkan turun tapi rupanya naik lak. hmm, naik 234 lak. makin risau.

try cara lain lak, titikkan susu kambing dalam mulut Anas. air perahan anggur hitam pon ade bagi gak. try je yang mana satu, harap berkesan lah, :)

siang hari, Anas tido je kejenya. suh adik kejut-kejut Anas, dia bangun je terus nangis. bila disusukan, lepas tu smbung tido balik, hish!! begitulah kejenya...

malam tu, tetiba je mata Anas terang tang tang. takmau tido lak, hehe! dah mula aktif. tak perlu dikejut-kejutkan dah. Alhamdulillah!! tapi saya still susukan Anas setiap sejam, dia tido ke bangun ke, saya suakan juga susu badan ni. :P

Day 7 (19.04.11)
pagi ni pegi cek kat klinik gomen lak, dan syukur sangat, kuning Anas turun ke paras 198 lak. tp still kena cek balik jumaat ni, harap kuning dia makin-makin turun lah. tapi hari ni memang nampak perubahan lah, Anas tak payah kejut pasti bangun sendiri bila lapar, bagi je susu badan terus senyap pastu duk main sorang-sorang sambil senyum-senyum, hehe! senyum kat sapa pon taktau lah.

hmmm, 7 hari penuh bahagia. tak sangka awal pulak lahirkan si Anas Iman ni. bajet saya dalam 38 minggu macam tu, tapi terawal 3 minggu pulak dari due, huhu!

tak sangka anak yang dikandung aritu secomel ini, hehe! (maap, puji anak sendiri, kihkih) dan paling bersyukur segalanya sentiasa dipermudahkan olehNya. Alhamdulillah!

fresh dari perot ibu, ^___^ Alhamdulillah!

2nd day. huh, geramm!

comel

hehe, ini angkara abah!

kasihnya ibu membawa ke syurga, ececey!!

9 comments:

Puan aiNa Rahman said...

woahh...gambar last tu buat sy touching. x sabar nak memangku si kecik ni jugak. best kan nad dah jadi ibu..hurmm =D

chik star said...

Alhamdulillah kuning anas makin berkurangan..

akk dulu pon kasi anggur hitam, ss kambing dan mcm2 lagilah.

tp yg leceh nye di sini,
nurse akan pakse jugak kite pegi ke gov. anak kene jemur , ambik drh pg petang..

humm..

anas comel sgt !
sebji mak die.

wan fyewa said...

hukhuk!seronok membacer ur story :))
i punye xperience xsehebat ini kot.sb relax jer org merobek perut kua kan si kecik nih. dan xde kne kuning (alhamdulillah) so xdelah i bersusah pyh seperti ibu2 mcm u..risau kan kesihatan bby?!!
i dok pk blk,hrpnye xde la i bt salah smpai ibu i sakit ati ke ape ke...sb pk kan susah pyhnye ibu kite jaga kite mse kita baby2 dulu..wahh sedeh2! ;/

mommie yuyu said...

comel anas iman ni..nnt kita jmpa ye syg..mana tau ada peluang.dekat je tu..

yuyu ni skrg ni risau satu benda je..susu!! risau sgt kalau x dpt produce susu byk2.. ;(

Pya said...

Tah kenape Pya suka sgt nengok kaki anas. Panjang yg kiut! Hihi...

Dah 7 ari dah Nad bersalinkan? Kejap je ms b'lalukan? Tunggu mommy Aina punya baby montel laks pasni ^_^

Puan Laili MoMmY_tO_Be said...

Nad! jelesnyer i~~ hukhuk T_T

bilalah turn i plk nk merase nih yer...huhu sakit, lenguh2 dah selalu tp xkuar2 jgk...adoiyai...

tp seyes baby anas mmg super comel...geram i nk cubit2..hehe

Rosie Rose said...

itu la dia sikecik yg selama ni dalam bump ibunya ye.... sangat comey ok!!!! excited bertambah2 nihh... harap dapat deliver awal jugak. harussss la kita puji anak sendiri comey kan? dah puas membawak perut selama 9 bulan gitu... alhamdulillah, semuanya selamat utk nad. congrats dear!

InaSazlan said...

akak!!dh beranok ek.tahniah kak.comel dooh baby!!geram raso

chekgu Moe said...

hai anas iman! :) muahmuah cket! :)

oh la la!