Thursday, 10 March 2011

saya seorang yang tabah, (=___=)

walaupon sebenarnya bukan tabah pon, tapi tipu-tipu tabah jek demi insan tersayang, (T_______T)

penatlah menangis. bila malam nak tido je, mesti menangis. menangis hingga tersumbat hidung ni, hingga macam give up jek, hmmm, hebat pulak dugaan aku diakhir-akhir trimester ni kan. mungkin ada hikmah tersembunyi ---> cuba berpikiran positif walaupon selalunya mental dan emosi down, hukhuk!!

sekarang ade kat rumah ayahanda bonda, sebab nak settle segala borang-borang tapi semalam dah pegi melawat sekolah tu. sekolah terletak di kawasan jauh dari bandar, di tepi hutan belantara, jalan berlubang sana sini dan menggunakan air bukit, wuwuwu, dengar pon macam tak best kan, (==).

tapi sebenarnya best (hehe, konon-konon), dan saya ni sebenarnya bertuah jugak lah sebab sekolah ni sekolah baru, kuarters pon baru tapi takleh duduki lagi sebab still under construction. jadi, sekarang saya menumpang tinggal di kuarters lama bersama cikgu-cikgu bujang. maybe bulan 4 atau 5, barulah boleh masuk kuarters baru.

situasi saya pon jauh lebih bagus dari sorang kawan, sebab menurut cerita kawan, perjalanan dia nak masuk ke sekolah sudah 1 jam lebih, malah perlu menaiki kereta lasak pacuan 4 roda macam triton atau hilux tu dan melalui jalan yang berbukit bukau dan berlumpur segala tu. pastu siap kena berhelmet untuk melindungi kepala dari terkena kayu kayan yang bergayutan di awangan. sungguh mencabar. itu baru perjalanan ke sekolah, belom kira lagi perjalanan dari rumah dia ke jalan besar nak masuk sekolah tu, hmmm lagi dugaan kan.

Alhamdulillah syukur, sekurang-kurang situasi saya lebih baik dari dia, walaupon elaun dia lagi besar dari saya, tapi tapelah, saya redha. :)

cuma cuma cuma...

kuarters lama yang akan saya tinggal nanti, jenis rumah kayu lama yang lantainya habis reput dikhianati anai-anai, pastu toilet lak jenis berlantai simen yang licin tu. Ma risau dan dah tak keruan bila tengok rumah tu, pastu asyik duk ingatkan saya hati-hati masa dalam toilet tu, takut licin jatuh nanti, bahaya. tapi mcm biasa, saya berlagak cool dan cakap 'InsyaAllah tade pape lah, Ma janganlah risau'. hmm, kalau saya tak cakap macam tu, nanti mesti Ma takleh tido lak teringatkan keadaan saya kt umah tu, hehe!! Mak mana tak risaukan anaknya kan, :)

suami pon asyik risaukan saya, siap beri saya duit poket ya ampunn banyakkk, hingga saya tershopping hampir lebih 400 tadi. orang cakap shopping ni terapi penenang jiwa, hehe!! pastu sikit-sikit suami col tanya apa lagi yang saya nak, nanti dia belikan. huh, sian suami saya, terpaksa risaukan isteri boyot dia ni. dahlah duk jauh dari keluarga, duk lak kat kawasan hulu sana, pastu sarat lak tu. hmmmm, (--")

baby pon macam paham je situasi ibu dia ni. bila saya nangis je, dia pon tergolek-golek rancak dalam perot ni hingga saya rasa lega je, ade peneman dekat di hati. err, mungkin baby tengah pujuk saya kan, 'ibu, walaupon abah tade dgn kita, tokMa dgn tokWe pon duk jauh, tapi ibu jangan risau, baby akan sentiasa temani ibu. ibu jangan la sedih-sedih. kita kuat kan ibu kan'.

Ya baby, ibu akan sentiasa kuat demi kebahagiaan kita bersama.
32 minggu dengan cabaran

ohh tadi saya ada beli tissue untuk letak dalam si kancil saya. saya drive si kancil jek nanti, sebab confident level saya jadi power kalau drive si kancil tu berbanding kete lain, siap boleh drift lagi, wakakaka. lagipon, suami pon tak kasi saya drive awang hitam (kenari) dia sebab saya selalu jek calar balarkan kenari tu, hehe! saya memang hebat bab mencalarkan kete ni. bila saya mintak nak drive awang putih (jazz), lagi le encek suami tak layan, nanti hancur lebur kete tu dibuat saya, kuikui!!

oke oke, berbalik kepada tissue. sekali tengok tissue tu terus saya berkenan dan rembat belilah. satu plastik, ade 8 kotak tissue yang kecik-kecik. saya beli sebab kartun dia comel giler, memang giler-giler comel lah.

comel tak? comel tak?

tapi masa bukak nak letak dalam kete tu, saya baru perasan ade dua ekor binatang tak halal lak dalam kartun tu, hmmm (--")

ade dua ekor babi la pulak, tapi saya letak je dalam kete, tape kan? kan? itu gambar kartun jek kan, kira tak dosa kan. (^___^)

19 comments:

nuruljannah sukhri said...

kan bagus mcm ni mama.kena sabar sikit.dgr pesanan si manja tu.dia kan ada temankan mama..

misha.w said...

comelnye perut nadia! :)

"..butterfly.." said...

wah xpenH jmpa lah kotak tiu cegitu..dh mcm u lukis sndirik jer..hehehe

bgs lah dh oke..jaga diri baek2 oke kt sane tu..kt toliet tu bila berjalan, angkat2 kaki, jgn nk heret2 kaki..srot srettt mcm samseng skolah..ahakz.licin nt :)

Rosie Rose said...

sabar byk2 ye nad. tu kira ok lagik... ada kawan kite, pas deliver, kena tinggalkan anak kat parent, kena tinggalkan suami, dan fly ke overseas utk study. lagi la kuat dugaannya.

tp nad strong. kite tahu... so, do take care k!

tiut la ur bump!

♥S@R@♥ said...

chaiyok2 nad..
(dalam hati rasa risau gak bila baca cerita nad ni)..

semoga Allah sentiasa melindungi nad & baby..

nad mengajar kat mana sebenarnye ea?

Puan aiNa Rahman said...

Heheh...xmau nanges² lagi, malu kat baby tau. mommy kena kuat, baru baby pun nanti jadi kuat dan sehat..ahaks. Insyaallah, semuanya oke2 je nad.. =D

ally said...

perut comel..hihi...
*betul la nad, kdg kita rs kita ni x bertuah betui..pd hal ada org yg nasib nya n dugaannya lagi mencabar dr kita kan..be strong okeh..ur baby have to be superkids becoz mamanya is superwomen..* smile always dear!

Pya said...

waa nad. Pya bace Pya lak rase sedey. Tau perasaan nad macam mane sbb Pya pon selalu kena tinggal bila hubby g laut pastu dulu kerja sementara so takleh nak balik kg dok ngan mak.

hopefully nad tabah. sekejap je tu nak deliver dah pastu dah boleh blk kg berpantang ^_^

nadiah said...

To Yuyu :

Ya, tgh semangat utk dgr nasihat bby ni. org kena kuat demi baby kan. :)

nadiah said...

To misha.w :

comel eh, sbb bolat mcm bola kan. hehe!

nadiah said...

To Ewa :

i pon 1st time tgk tissue tu, comel lukisan dia. lukisan i x secomel tu.

aah, kena hati-hati mse kat toilet. i dh beli pelapik toilet yg leh sambung2 tu, nt xde la licin sgt. err nmpak x yg mana?

nadiah said...

To Rosie Rose :

Yah, saya memang tabah & kuat demi baby kan. bukan kita je ade dugaan hebat cmni, dugaan org lain mgkin lagi truk dari kita kan.

kena think +ve je kan. :)

nadiah said...

To Sara :

thanks Sara. org kena keje sekolah kat Jeli, area pedalaman sket. 1st time keje tempat jauh ke pedalaman, pastu tgh sarat ni, tu yang jadi emo sket. :)

nadiah said...

To Aina :

kan, malu kat baby je. baby lagi tabah dari ibu dia, hehe!!

insyaAllah, smua akan menyenangkan nt. amen!

nadiah said...

To Ally :

aah, kena pikir positif kan. keadaan org tade la teruk mane, mungkin tgh sarat ni jadi emo lebih ni. hehe!

yah, becoming superwoman, hehe! :)

nadiah said...

To Pya :

Aah, emosi sket lately. sedih sbb jauh, preggy lagi. tapi tape, org kena think positif, mungkin ada hikmah yg lebih baik utk org dgn bby kan.

mekasih pya.

Rosie Rose said...

camtu ar nad... baru rock!! tanak sedih2 sgt, nnt baby jadi cengeng. :)

chik star said...

Nad, tke cre yek.
:)

nadiah said...

to Rosie Rose :
Ya, ya, org kena kuat kan. bru baby lagi kuat. :)

To chik Star :
Thanks!! :)

oh la la!