Tuesday, 22 February 2011

Alhamdulillah, rejeki-rejeki!


Ya! baby kesayangan hamba yang membesar bagai juara ni sudah berusia 30 minggu. Ya, ya, rasa macam tak percaya, tapi itulah realitinya, hmm! :)

usia kandungan 29 minggu :)
eh, lupa nak kasi tau, hairband atas kepala tu, aku main pakai jek.
jgn salah paham ye. itu asma' punya, bukan aku, huhu!!

juga berusia 29 minggu ni. sedang ber'exercise' ye kawan-kawan!


sekarang tinggal lagi 10 minggu yang mungkin kurang atau lebih dari tu untuk dihitung, kuikui. oh nerbes ohh!! eh tak tak, sebenarnya aku berani orangnya, saje je acah-acah konon penakut, ececey!!

sekarang kan, baby dah pandai mengeras ye dalam perot ibu ni. bila baby mengeras je, ibu rasa sakit tapi sonok sebab tau baby aktif. hmm, ruang perot ibu makin kecik dah untuk baby, sebab baby membesar dgn sihat dan kuat. baby pon dah tade ruang nak berkuak lentang secara bebas kan. kesian baby!! tapi ibu tahu, baby ibu ni suka sangat duk dalam perot ibu kan. bila ibu usap-usap perot ibu ni time baby mengeras, cepat-cepat je baby beralih arah dan tak mengeras lagi. ohh, mesti baby tau ibu rasa sakit kan, kan. hish! hish! bijak pandai sungguh anak ibu sorang ni. ni sayang ni. :) ---> (maap, ini monolog ibu dgn anak dia, hehe!).

hmmm.

sejak preggy ni kan, kami suami isteri sentiasa dimurahkan rezeki. Alhamdulillah, rezeki anak kan! awal-awal dulu, encek suami dapat tukar keje, dari kuantan pahang ke kuala terengganu. Ya, tempat yang sangat dekat dengan kampong halaman. every weekend, mesti gigih nak balik kampong, hehe!! pastu encek suami dapat menambah satu lagi aset keluarga, dulu awang hitam aje, sekarang sudah ade awang putih pula, syukur!! pastu sekarang pula, aku pulak dapat peluang pekerjaan tetap lebih awal dari yang dirancang. Alhamdulillah, rezeki berganda-ganda kan!!

orang cakap ibu mengandung ni murah rezeki, dan baby yang dikandung pula membawa tuah, Alhamdulillah!!! tape baby, nanti kita plan dgn abah beli rumah pulak ye, ngeh2!!!

dan ini pon rezeki baby jugak, aunty rina kawan ibu yang hadiahkan baby semua ni. comel kan. hat, mitten dan booties tu, aunty rina kait sendiri tau. tak sabar ibu nak tengok baby pakai. ibu dah ade baju sesuai utk baby pakai dgn hat, mitten dan booties ni, huhu!!

hmmm.

pasal kerja, selepas setahun jadi surirumah ni dan tup tup nak kembali bekerja ni, terasa janggal sikit hidup ni. memanglah plan mahu bekerja setelah bertungkus lumus membuatkan diri ni pregnant dalam tempoh setahun ni, huhu! jangkaan diri sendiri, mahu bekerje selepas beranak, tapi ini rezeki, terawal 2 bulan sebelom due pulak. Alhamdulillah, syukur. masuk keje 2 bulan, terus cuti pulak 2 bulan, kuikui!!!

baiklah, sekarang dah kena set mind bahawa diri ni akan jadi wanita bekerja, hehe! dan terpaksalah memotivasikan diri sendiri dengan membeli segala peralatan keje baru, HAHAHA. mari kita list barang-barang utk memotivasikan diri, hehe! :


1) baju baru : perlu beli sebab baju-baju kurung lama dah sendat dan tak muat. kena beli maternity dress la pulok. hehe!

2) selipar baru : ohh sangat perlu sebab selipar lama dah makin tak muat sebab kaki asyik sembab je kebelakangan ini.

3) stationery : Yes, penting sebab i keje kat sekolah, jawatan bawahan jek. jadi perlu tulis menulis bagai kan. nak set stationery yg tomei2 tu.

4) makeup : compact powder, eye liner, blusher, lipgloss sudeh habis dah. hmm, perlu beli baru. ececey, macamlah makeup sangat dia tu, huhu!!

5) semangat baru : PENTING SANGAT!!! kena upgrade mood dah ni, hehe!! kawan-kawan, doakan yang terbaik untuk saya sentiasa. :)



note : encek suami, sila settlekan list motivasi diri ni ye. ehe!! tapi sebenarnya aku risau sebab tempat posting belom tau lagi kat mane. hmm, risau dapat jauh dari suami, risau tempat keje tak ok, risau takut kehabisan tenaga sebab dah lama tak keje kan, dan risau ohh risau macam-macam. hmmm. :'(...

sangat berharap dpt tmpt dekat dngn suami, taknak duk separate lagi, serik dah den!! Ya Allah, kabulkanlah doaku. Amin!!!

14 comments:

"..butterfly.." said...

cikgu ke na?wahh tahniah..ejas i jd ckgu ganti u lah nt!hihi

MrsIS said...

nad, dpt jd ppm ke?ke pt?tahniah ye!

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

tahniah kak nad!!~ dapat gomen ekk?? rezeki anak tuh...

^nanie^ said...

moning nad!btol2..bile kite rancang nk bina masjid dlu,ade rezeki dtg..now,time pregnant rezeki lain plak dtg..pasni plak bile bby da kuar,insyaallah ada rezeki lain lagi dtg..kdg2 nanie terpk taw..nape x rancang kawen awl cket..dlm 24 ke..(gatai kan aku..)haha..tp time tu cbuk dok pk ckup ke x duit..tp stlh ditanye byk kali oleh sang suami,(dlu kekaseh hati a.k.a tunang la)..akhirnye umo 26 gak br berani wt keputusan nk kawen..taun ni umo da 27,insyaallah nk dpt bby lak..Ya Allah,bersyukur sgt..sesungguhnye Allah da tentukan setiap jodoh n rezki kite kan?;-)

nadiah said...

"..butterfly.." :

eh bukan cikgu, jwtn bwhan jek, hehe!! tp kalu i jd cikgu, nt i suh u gnti ek. :)

nadiah said...

MrSIS :

Yapp! PPM, tapi taktau la cmne keje nya. hrp dpt cikgu2 yg friendly lah. tgh sarat dh ni, tak larat buat keje berat2. :)

nadiah said...

weiyda :

aah, gomen. Alhamdulillah, rzki anak ni. :)

nadiah said...

nanie :

betol tu nanie. setiap pembaharuan yg kita buat dlm hidup ni, ade rzki tersndiri kan. rzki ms tunang, rzki lps kawen, rzki mse preggy, rzki lps bersalin, rzki baby, mcm2 rzki kan. Tuhan dah rncg yg terbaik utk kita kan. kita ptt bersyukur, tak kira lah rzki yg kita dpt tu kecik. tp itu tetap rzki. :)

Sophie said...

Congrates nad!! Waa... bestnya da dpt keja. Gomen pulak tu. Pya ni belum ada rezeki lagi. Takpelah, tunggu pas deliver kot baru pulun cari keja.

Rosie Rose said...

wahhhh, mmg terserlah sungguh baby membesar dengan jayanya. cute je mommy nadiah!

semoga semua yg diharapkan tercapai la yer. mmg tak sanggup kan kalau jauh2 dr hubby. lagi2 plak pasnih dah ada bb. all the best!

nadiah said...

sophie :

tu la, org pon x sangka akan dpt keje seawal ni. bajet nk keje lps bersalin, tp terawal pulak. hrp keje xlah penat sgt nt. :)

nadiah said...

rosie rose :

aah, takmau jauh2, tak best la. lebih2 nt dah ade bby, sian bby jrg dpt jupe abah dia. oh takmau takmau. :)

chik star said...

Tahniah.
rezeki rezeki.
bestnye.
:D

nadiah said...

chik star :

mekasih kak!!

oh la la!