Wednesday, 23 February 2011

ibu boyot demam selsema


terjangkit dengan anak sedara ni, eh tak tak! sebenarnya kesah dia camni, dua tiga hari lepas kot, ann (anak sedara) yang mula-mula demam selsema ni, maybe terjangkit dengan kawan-kawan kat sekolah kan. then, demam selsema dia jangkit pulak kat Mama dia (SiL saya). Mama ann siap demam, selsema dan batuk-batuk lagi. pakej lengkap terus. kesian dia, terpaksalah MC dua hari. ann sihat demam, dia lak yang demam, huhu!!

esoknya pulak, saya lak yg terjangkit demam selsema ni, hehe! paling tak tahan bila bersin. bersin pulak tak main lah sekali je, tapi berkali-kali hingga rasa macam nak pecah hidung ni. hmmm, malam nak tido, hidung berair jek, huh! memang tak selesa, (--").

pastu sekarang, demam ni dah jangkit pulak ke encek suami, HAHA. semua org dalam rumah ni dah kena demam selsema kecuali ann yang skrg sudah sihat walafiat, hehe! suami ade gak batuk-batuk, saya tade. mujurlah, saya memang tak suka batuk-batuk ni, nanti mesti sakit dada kan.

tadi pagi, dah jupe dokter dah sebab saya dah tak tahan hidung berair ni. takleh nak tido sebab hidung tersumbat. dokter cakap, saya demam selsema biasa jek, tak serius pon. demam ni pon bila malam je, tapi sekarang, malam-malam, saya selalu rasa panas, tak perlu berselimut bagai dah. orang cakap, bila masuk 3rd trimester, ibu preggy akan selalu rasa panas badan. orang la cakap, tapi saya setuju sebab saya selalu rasa panas, hehe!!

dokter ada bagi ubat selsema serta demam dan InsyaAllah, lepas makan ubat, sembuhlah. semoga cepat-cepat lah hilang selsema ni. :)

ada kawan tanya saya, apa yang saya makan untuk kekalkan HB saya (HB saya paling tinggi 13.5, paling rendah 11.8). saya cakaplah yang saya makan ubat yg klinik gomen bagi dan ubat kaler hijau yang saya beli kat klinik private. dokter yang suggestkan, jadi saya pon follow jelah, asalkan baik untuk saya dan baby. :)

sebelum ni, saya beli sikit-sikit je, cuma tadi je saya beli separuh botol, hehe!! ubat tu, namanya VITA-LEA dari Shaklee (sila rujuk gambar di atas), harganya dalam RM70++ sebotol dan ubatnya cukup untuk dimakan selama 2 bulan (2 biji sehari). kalau separuh botol hanya RM30++ sahaja (harga kat klinik tu la, klinik lain saya taktau).

tapi selalunya saya makan sebiji je sehari, bukan 2 biji mcm dokter suggestkan. jimat sikit makan sebiji, hehe!! ubat dia besar gedabak tau, susah betol saya nak telan, hehe!

gambar terbaru : 30 minggu
dress multipurpose, leh pakai untuk tido dan juga jenjalan, HAHA.

sekarang memang sangat selesa pakai dress atau maxi kan, takyah pakai seluar. pakai seluar ni tak selesa. tak kiralah waktu tido ke jenjalan, rasa macam selesa je pakai dress kan. sekarang saya tido, pakai baju tido yang labuh tu, ohh sungguh selesa. rasa bebas sikit area perot ni. pastu baby pon senang nak berkuak lentang, takde sekatan langsung, HAHA.

dress mcm saya pakai tu singkat, kena pakai seluar jugak. terpaksalah pakai utk tido je, tapi tadi saya pakai je masa pegi amik ann kat taska, HAHA. multipurpose katakan, huhu!! errr tapi kalau saya pakai pegi jenjalan boleh kan, tak nampak weird kan. kan. :)

**actually, saya taktau saya pakai tu namanya dress ke maxi. saya main bedal jek, huhu!!

oh ya, lately saya asyik sakit bahagian rusuk lah. duduk tak kena, baring tak kena. bila tanya dokter tadi, dia cakap itu normal. sebab sekarang, segala organ dalaman saya dah terangkat ke atas sebab nak bagi ruang selesa sikit utk baby berkuak lentang kan. kadang-kadang tak tahan jgk sakit ni sampai nak termenangis dibuatnya, huhu!!

ada tak sapa-sapa yang sakit tulang rusuk juga? mcmana nak kurangkan rasa sakit tu ek? hmm, sapu minyak boleh tak?? hehe!

16 comments:

"..butterfly.." said...

hahaha..baju tdo a.k.a baju berjalan--i loikkeee! :D

i pon owez pki maxi jer bila perut dh besar. selesa yg amat!!
ehem~kt umah i pki t'shirt jer..haha-sua xpyh pakai..kuang3

mmg sakit kt dada/ulu hati bila tdo..pnh jgk i tdo duduk jer, lg selesa

adDa_kechek said...

k.nad,awak ade kat kuates lagi ke..jom ah ketemu!

ally said...

nad, jaga diri bebaik..leh pulak sakit ye, siap jangkit kan kat hubby lg..bahaya2, mkn ubat tau..me pon sakit tulang rusuk gak..so, kalo tdo kene uplift sikit tang pinggang...napas pon jadi pendek2 je..tp ape bole buat, baby sdg membesar kan..

nadiah said...

mama ewa :

hehe. sama lah, kdg2 i pon pakai gitu gak, tshirt without suar, hehe! seksi uu, tapi selesa ya ampunnnnnn. :)

aah, kdg2 pon i tido duduk, belakang ltak bntal byk2, nt rasa lega sikit. adoi, makin sarat ni, makin byk sakitnya ya. sabar jelah. :)

nadiah said...

adda kechek :

yup! ada saja disini. nt kita roger2 ye.

nadiah said...

ally :

aah, ubat sntiasa mkn, takut melarat lak. semoga cepat smbuhlah kan. :)

aah, sakit kan. memang, nafas pon jd pendek2 je kn, dugaan betol. tapi sbr jelah, semua demi si tecik ni kan. :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

hehe..nak ilangkan senang jerkk..kasi boboy kuorr..pastu mmg xde apa2 rasa dah..biasa r kak nad..tu xmai lagik malam3 nak tido kejang kaki kerah ketunggg..tu yang part xtahan lagikk..nak nangis pun adoooo

Kalo free meh ler singgah my blog....klik je link ini --> mummylovers blog

Sophie said...

alo, preggy mummy mmg kena sakit tulang rusuk ke? takutnya... kena be prepare ni macam ni T_T

perut nad sgt comel! suka tgk ^_^

Puan aiNa Rahman said...

ibu boyot cepat sembuh..xmau demam²..tau. =D

pewot kite macam same besar je..hehe.

nadiah said...

weiyda :

hehe. tulah, x sbr tggu boboy ni kuar. nak pelok cium puas2. x sbr nk tgk dia live pastu nak babab dia, sbb dialah yg sokmo buat ibu dia sakit rusuk ni, haihh!! hehe!!

nadiah said...

sophie :

x jgk pya, ats org la. ade yg sakit, ade yg x. tp bila sakit tu, mmg x tahan la, rs nk menangis tau. mcm senak sikit sakit dia. :)

yeke. perot pya pon comel gak. nt makin besar, rs dh x larat nk bwk perot. hehe!!

nadiah said...

aina rahman :

Alhamdulillah, dah sihat dah. Yay!!

aah kan, perot org besar, aina pon same kan. yelah, bby kita boboy, sbb tu besar kan. :)

Puan Laili said...

uit mama boyot..selsema yerk..cian die...sama lah kiter...hukhuk...
start demam n selsema smlm lg...huhu moga cpt2 sembuh..tkot effect kt baby cyg kt dlm pewot ni...tp nad ok laa, selsema pon hubby ade sentiasa...hukhuk ni y sedih nih..cian kt kiter nih, hubby nun jauh di sanaaaaa,....(T_T)

nadiah said...

puan Laili :

ohh demam selsema jgk ye. sy dh sembuh dh, Yay! seksa demam selsema ni kan, xsuke. nt minum air masak byk sikit tau.

yeke, olo ciannya. hubby laili duk mane? laili duk mane?

Puan Laili said...

hukhuk...laili duk PJ, hubby kt Terengganu....jauh kan=( dah laa weekend xsama...menci2!!

harap2 la nnt ade rezki transfer keje kt trg...mne tahu kan rezki si kecik dlm pewot ni...aminnnnn

nadiah said...

puan Laili :

yeke. dh lame ke cmtu? siannya. org pon penah duk separate gak stahun. org kt trganu, hubby kt pahang.

xpe Laili, dugaan smua tu. InsyaAllah, mane tau ade rzki anak lps ni leh duk sme. :)

oh la la!