Tuesday, 1 March 2011

31 weeks, full of enjoy and happiness

Assalamualaikum dan selamat tengahari !!

a) nasik minyak b) pappik ayam c) gulai daging d) dalca timun dan e) sotong masak merah

ini menu aku malam tadi. huh, nyum nyum!! tapi semua tu bukan aku yang masak, hehe! aku tukang makan jek. SiL yang masak semua ni. untung bila tinggal dengan orang yang suka masak kan, lebih-lebih bila selera si pemakan (aku lah tu) macam ape ntah, huhu. betapa seleranya aku makan malam tadi sampaikan takleh tido, terasa 'seeh' kat perot, sakit rusuk segala dan perot rasa sungguh padat. kesannya, terpaksalah tido duduk, hehe!! Ya, tido duduk rasa legaaaaaaa sikit perot berbanding tido baring ni. inilah dugaannya bila makan overdose macam esok dah tade makanan ni. Alhamdulillah, syukur atas segala rezekiMu Ya Allah!!

hmmmm.

baiklah, baiklah, mari kita tukar topik pulak, kita cerita pasal monthly checkup lak. Baby dalam kandunganku sekarang sudah berusia 31minggu ye. Yay!!! sungguh cepat masa berlalu kan, sonok sonok!!

Berat badan : 53kg
Tekanan darah : 110 / 60
HB : 11.9
Urine : Ok
Tinggi Rahim : 30 cm
Baby hearbeat : 150 bpm / aktif
Baby weight : 1.6kg

last scan kat klinik private, berat baby hanya 1.2 kg sahaja, tapi hari ni, berat baby sudah mencapai 1.6 kg. Wow, anak ibu makin membesar dengan sehat kan. Alhamdulillah!! :)

next week, aku akan masuk 8 bulan dah (32 hingga 35 minggu). sungguh teruja untuk melaluinya, aku dah perlu standby mental dan fizikal dah kan. wuwuwuwu! masa kat klinik, nurse ade bagitau tanda-tanda bersalin, dan aku kena alert lah tanda-tanda tu. antara tanda-tandanya :

1. sakit kontraksi
2. keluar lendir bercampur darah
3. pecah air ketuban

kalau dah ade salah satu tanda tu, dah patut ke hospital dah. Yelah, baby sulung kan, kenalah pegi cek awal sebab tade pengalaman lagi kan. walaupon air ketuban kuar sikit-sikit pon, dah patut ke klinik sebab takut nanti dijangkiti bakteria pulak. begitulah alkisahnya. hmm, ade lagi lain-lain tanda contoh, sakit pinggang macam nak patah, sakit belakang, terasa baby macam dah ke bawah dah dan macam-macam lagi. jadi, untuk maklumat lanjut, silalah cari dan baca info berkaitan ya. hehe!

pastu nurse ada pesan, lepas bersalin nanti, bahagian bawah tu kena cuci dengan ubat yang hospital bagi je, nama iodin ke apa ntah, ubat kaler kuning. tak perlulah basuh cuci dengan air limau purut ke, air asam jawa macam orang-orang tua kita dulu, sebab nurse cakap nanti kalau jahitan bawah tu tercabut, kena jahit sekali lagi dan jahitan kedua tu lagii sakit berbanding jahitan pertama. walawei, cuak denn dengar, huhu!

ohh, tadi checkup, dokter ade scan, tapi scannya tidaklah cantek mane gambarnya, jadi aku malaslah nak tepek kat sini. hmm, alangkah bestnya kalau dapat buat scan 3d/4d kan. tapi aku hanya mampu berangan jelah, (--").

bersama encek hubby ku tercinta (=___=).

baru perasan, sepanjang preggy ni, suami asyik jadi tukang penggambil gambar aku jek, jaranglah aku bergambar dengan dia. mungkin simpton perasan cun aku lebih sejak preggy ni, sebab tu bila kuar je kemana-mana, mesti nak jugak snap sekeping gambar, huhu!! jadi, tadi berkesempatanlah bergambar dengan suami. suami selalu cakap dia tak fotogenik, sebab tu dia takmau sangat bergambar. eleh, macamlah aku ni fotogenik kan, aku suka-suka je, lebih-lebih lagi sejak perot boyot ni. kenangan babe!!

penah tanya suami masa awal preggy dulu,

'B, nanti bila orang dalam labour room, B nak masuk teman orang tak?'

'hish, takmaulah. nanti suh Ma jelah teman cayang. B takut B pengsan nanti, hehe'.

dulu, bila suami cakap camtu aku rileks je sebab aku memang takmau dia yang temankan. aku rasa better Ma yang temankan aku sebab Ma orang berpengalamankan, nanti senang dia advise aku kan. lagipon aku akan jadi sangat manja bila suami ade bersama nanti, hehe. tapi sejak akhir-akhir ni, aku rasa baik suami yang bersama aku masa aku nak teran tu, bukan sebab apa, aku akan lahirkan anak dia, susah payah aku sepanjang proses bersalin tu, biarlah dia rasai bersama. dugaan sepanjang preggy ni pon, dia yang selalu ada, jadi biarlah bersambung hingga ke dalam labour room pulak kan. senang sikit aku nak genggam kemas-kemas tangan dia nanti, eh macam dapat bayang lak suasana dalam labour room tu, kuikui!!

kadang-kadang, timbul jgk kerisauan jika umurku tak panjang, jika aku pergi dulu semasa proses melahirkan tu. hmm, kesian baby aku sebab tak berkesempatan nak tengok ibu dia yang comel ni, hehe! bagaimanalah suami aku membesarkan baby aku sorang-sorang kan. memang aku yakin, dia akan jadi abah yang terbaik dan mampu membesarkan anak kami jadi insan yang cemerlang, tapi betapa sedihnya aku sebab tak dapat bersama-sama mereka kan, (--"). tapi yelah, ajal maut semua ditangan Tuhan. Aku berdoa, moga aku dan suami diberikan kesempatan untuk membesarkan anak kami bersama hingga menjadi insan yang berguna. Aminn!!

eh, ter'emo' pulak kan, huhu!!

31 minggu penuh dugaan tapi menyeronokkan, :)

updated : sekarang baby asyik tendang belah kanan jek. memula pelik gak, nape eh dia aktif belah kanan je, nape tak kedua-dua belah? ingatkan sebab aku suka tido mengiring ke kanan je lately, tapi rupanya itu normal. baby Mama Aina pon suka tendang belah kanan juga. kalau malam tido mengiring ke kanan, mesti rasa macam ade orang mencuit-cuit je kat perot ni, rasa mcm comel-comel gitu, hehe! (eh, rasa comel-comel tu camne ek, huhu). tapi rasa dia comel yg takleh nak describe cmne lah. kaki dia dah pandai tendang rusuk aku dah, sakit wooo. pastu kalu dia cuit-cuit, geletek-geletek kt bawah tu, mesti rasa nak terkucil babe. huh, dugaan nya. tapi tape, demi baby semuanya sodapppp. hehe!!

hmmm, sekarang aku dah kena pikir pasal breast pump. dulu, pikir tak berguna kot, sebab aku kan housewife, jadi setakat breastfeeding kat umah jelah, tak perlu perah-perah buat stok segala kan, tapi bila plan hidup mula berubah, jadi aku perlukan breast pump tu untuk buat stok bila aku bekerja nanti. sekarang dah kena set mind dan pikir positif bahawa aku boleh breastfeeding, Yah Yah!!

hmmm, jenama apa yang oke ye? Madela atau Avent? ataupon ada jenama lain? aku prefer manual kot dulu, sebab aku dengar-dengar cerita BP elektrik menyakitkan sikit, tapi aku tak pasti. so, kawan-kawan beli brand ape ek? mana yang elok ye?

18 comments:

Puan aiNa Rahman said...

ohoii...mommy, xmo pikir bukan². insyaallah semuanya akan dipermudahkan nanti, dan kita dapat membesarkan umat Nabi Muhammad yg bakal lahir ni menjadi insan yang berguna.

orang dah beli dah pump, tp jenama murah² je..pureen, yg pkai bateri. try la dlu kan..klo sesuai oke la, klo x sesuai..xdela rs ralat sgt..hu3

adDa_kechek said...

yoooooo!!wussup!! barang barukah itu???

nadiah said...

aina :

tulah, tetiba ter'emo' lak tadi. tak baik kan pikir cmtu. InsyaAllah, moga akan dimudahkan segalanya kan aina.

Yeke. dh beli ye. jenama pureen ek. baiklah, nt nak survey lah. thanks aina. :)

nadiah said...

adda_kechek :

yo yo wasup wasup!! barang hangat dipasaran, yo yo!! hehe!

sheky's oven said...

hye ibu!
aritu sy g breast feeding class dieorg ckp mmg madela ok.. dan dinasihatkan beli yg letrik supaya kita x penat n x bosan nk pump. if yg manual,blh jd x konsisten cara pum nya..takut nnt kita lama2 mls n fedup..akak ipar ada pakai yg madela single pump,die ckp x bising n sakit..tp sy beli spectra hehe..

"..butterfly.." said...

huhuu..i nmpk gagak puteh jeeeeeeeeeeeeew!;p

jgn emo2 na, nt dh lps mcm i bru blh lps kn emo2 segala oke..caiyurk!! boboy!kamon kamon!

^nanie^ said...

moning nad..eh,before bersalin ni kene wat checklist la nk mkn ape..haha

^nanie^ said...

oh ye..nanie beli breastpump pureen gak..tp yg manual punye..ade kakak kt opis ni ckp klu yg auto/bateri sakit cket..tp cm aina ckp la..nk try dlu..klu xok,xlah menyesal nti..mmm.. byk gak pkai duit kan sambut org baru ni..tp bes!nti msti rindu time preggy cmni wlaupon ade kalenye xlarat da..hehe

nadiah said...

sheky :

hai ibu.

bestnya g breast feeding class, leh blaja detail. best2. yeke, madela ek. kakak sy pon pakai madela, tp dia pakai yang double pump rsnya. electrik ke manual x psti lak?

eh spectra ek? penah dgr nama tu. ok, nt nak survey lah. :)

nadiah said...

mama ewa :

hehe, gagak puteh yer..bukanlah, gagak sparuh puteh hitam, hehe!

aah, tetiba ter'emo' awal kan. hish, tak patut, tak patut kan. hehe!!

nadiah said...

^nanie^ :

betol2, dh kena list kan ape nk mkn, nt mase pntang, kena pntang betol2 dh. hehe!!

yeke, pureen jgk ek? org ingat nk pakai manual je, tp kwn ckp better electrik / bateri sbb nk suh kita konsisten pump kan. xpe, survey2 dulu kan, nt jupe la yg oke kan.

thanks nanie :)

Puan nadxoxo said...

alahai slim je mommy to be ni. nad punya weight 53kg tu masa memula pregnant. perut xnmpk lagi tapi berat badan dah naik :P

nadiah said...

puan Nadxoxo :

yeke. slim ek. hehe. tp org rs besar dh, sbb sblom ni org susah nk naik berat bdn. skrg je sng nak naik. suka bila naik berat badan ni, hehe!

nuruljannah sukhri said...

hai, im ur new follower. sonot baca cite mommy to be.leh share maklumat..bestnye berat 53kg je..

Rosie Rose said...

wah wah wah.... meriahnya lauk di atas itu. dah ler preggy kali ni kite mmg kemaruk nasi briyani dan nasi minyak. habis la... malam ni confirm ajak hubby gi makan nasi bryani nihhh!

wahhh dah 31 weeks kan. kejap je rasa ni... countdown, countdown... take care tau nad!

Rosie Rose said...

owh terlupa lak nak citer gak pasal breastpump; kite pun buat masa ni ft housewife. tp hubby dah belikan 'adiah' breastpump siap; medela fs. alhamdulillah.

pk2 betul gak.. mmg la housewife, tp kalau time susu byk, tp budak tak minum, rugi je... so better pump and keep. so, it wont stop producing.

nadiah said...

nuruljannah :

hii jannah. salam kenal. mommy to be jgk kan. jaga diri leklok ye, :)

nadiah said...

rosie rose :

hehe, meriahkan. SiL sy suka masak best2. sonok-sonok. eh kena g makan tu kalu dh kemaruk, nt sian baby. dia pon teringin nak makan tu, hehe!!

yeke. rose dh beli ek? wah, bestnya. saya bru plan nk beli. sy ingat aritu bila perlu je baru beli. tp skrg dh nak keje kan, kena beli lah. medela ek? ramai yg cakap madela ok, hmm sy pon mcm suka madela. adoi, pening kpala, hehe!!

oh la la!