Monday, 14 February 2011

barang-barang ibu (^____^)


belom complete pon. :p

checklist barang-barang ibu utk dibawa ke hospital, aku copy paste dari belog hot mama, Puan Nadxoxo, tapi ade aku tokok tambah sendiri dan ade jugak barang-barang yang aku hold dulu. utk details, baik tengok checklist Puan Nadxoxo. :)

hmm, memang kena standby awal-awal sebab aku kan mak nenek, segala benda kalau boleh kena settle awal, kalau tak, memang lupa habis lah. suami sokmo gelar aku 'mak nenek' akibat sifat ke'nyanyuk'an haku itu, hukhuk!! (--")

yok, mari kita lihat checklist aku :

1. kain sarung / kain batik : aku jaranglah pakai kain batik ni, jika terpaksa yang memang terpaksa jek baru pakai, hoho! oleh sebab itu, kain batik aku idoklah ado, HAHA. ni pon yang Ma punya. tapi sekarang, aku dah suh Ma jahit 10 helai kain sarung dan kain-kain sarung tu semua hadiah org kasi masa kawen dulu, huhu! hamek ko, dah 2 tahun kawen, baru nak berjahit kain sarung tu, kuikui!

2. stokin : ini penting!! orang cakap orang lepas bersalin ni sokmo sejuk kaki dan mudah masuk angin, jadi pakai stokin ni dapat elakkan kaki cepat msuk angin. eceh! pepandai je aku kan, hehe! hmm, stokin comel aku tu sbnrnya aku beli sebab nak main bowling, pastu sekarang, leh la pakai lepas bersalin nanti. hehe!

3. maternity pad : hmm, aku amek brand kotex. aku main rembat jek ni, ngak betol ngak idak, hoho. kaler pink tu, Kotex adhesive maternity pad dan yang biru tu, kotex overnight / heavyflow, hehe! kotex biru tu aku beli sebab dia ade design comel-comel lak kat pad dia, HAHA. boleh pulak mcm tu kan? hehe. tapi aku rasa boleh je pakai kan masa berpantang nanti. hmm, ibuk-ibuk, tolong saya ye kalau saya salah. :)

4. nursing pad : beli yang 12 pieces je, untuk cobaan. harap breastmilk aku banyak lah, senang nak bagi full breastfeeding kan. jadi bergunalah nursing pad tu, dan kalau perlu tambah lagi, nanti suh jek encek suami ingat brand dia, kotak dia, nanti suh jek dia beli, huhu!

5. Lotion mustajab pati halia & limau : huh! berangin babe! aku sapu masa kaki lenguh-lenguh ya ampunn, pastu terus lega. hehe! bau pon sodap, tak berminyak. lotion ni lepas bersalin pon berguna gak, leh la sapu kat kaki atau untuk kempiskan perot. hehe!

takde dalam gambar, tapi ada dalam checklist :

6. air / minyak selusuh : belom buat lagi, tapi akan buat nanti bila balik kampong. Ma cakap nak suh ustaz area umah tolong buatkan minyak tu. nanti sapu sikit minyak tu kat perot sebelom tido, pastu minum sesudu minyak tu. InshaAllah, mudah bersalin nanti. amin!!

7. air zam-zam : ohh, sejak awal preggie lagi amal minum air zam-zam ni, tapi kekadang lupa jgk minum, hukhuk!! memang elok lah amal minum air zam-zam kan. dan elok jgk sapu air zam-zam ni kat perot sblm tido kan. :)

8. Al-quran dan doa-doa : semoga sentiasa dapat baca dengan tenang, Amin!! :)

9. buku pink dan kad pengenalan : hish! patutnya ni list atas sekali kan, hmm, tape lah. janji kena bawak ni mse pegi hospital nanti. dan ingat ini PENTING!! :)

10. baju dan sweater : penting jgk ni. sweater tu penting kan, sebab badan ibu lps bersalin memang mudah sejuk lah. better standby awal-awal. aku dah basuh dah sweater aku, hehe! siap bergantungan dalam bilik ni. :)

11. kain utk balut uri : Ma cakap paling elok balut uri dengan telekung sembahyang. Ma dah standby awal-awal lagi telekung tu, nanti Ma yang bwk telekung tu utk balut uri aku.

12. minyak angin / minyak panas : dah ade 2 botol. minyak Ummi dan minyak Mestika. dah cukup berangin dah tu kot. hehe!

13. bra & panties : jangan dilupa. :)

14. beg : ohh, taktau lagi nak letak dalam beg apo? nak beli beg comel-comel tu, tapi taktau comel yang sebagaimana, hehe!!

Lain-lain untuk dibawa ke hospital : toiletries, hp & charger, selipar, food & drinks, plastik (isi baju kotor), bedak sikat & sewaktu dgnnya, laptop & broadband (eh, sempat lagi tu, HAHA).

18 comments:

"..butterfly.." said...

hihi..klu tgh sejuk mmg bguna lah sweater n stoken tuh..klu x, mcm i lah, rimas2 pki stoken..brp hari jer pki..ahakz!

lg 1, i rase underware u msti cumil2 mcm i punya gak kan..ala, gituwww2 zaman remaja msti yg cumil2..haha
jgn lupa beli yg tahap makcik punya oke..yg atas2 pusat tu..kihkih

^nanie^ said...

wah mommy nad..nanie br je beli maternity pad..yg lain igt nk beli gaji ni..huhu

ally said...

bab laptop & broadband tu x bole tahan..gaya mcm nak pegi outstation je..hehe...

Puan aiNa Rahman said...

rupanya byk lagi brg² yg org x beli..uwaaaaa.

.:Mrs. Engineer:. said...

my bos saran kn sediakan air mineral byk2...coz nnt kte akan kepenatan n kehausan after deliver... :)

Mommy Rose said...

wahhh bestnya nad! mana dapat air zam zam ekkk? kirim kat orang ke?

nadiah said...

"..butterfly.." :

hehe. gitu ek, hmm i pon rs bulan 4 / 5 masa i berpantang nt panas ler. msti x pakai jgk stokin / sweater tu, kihkih!

eh, cmne tau underware i cumil2 gak. hehe! tp yg cumil2 tu cute lah, eh? hehe. ohh, perlu ek yg mcm mkcik2 tu, baiklah, nt i beli. :)

thanks ye mama ewa!!

nadiah said...

nanie :

org beli masa beli brg2 bby aritu ni. tp belom tau nk letak dlm beg ape. beg2 yg ade skrg besau-besau belaka. nt mcm nk berkampong kt hosp pulak. hukhuk!

nadiah said...

ally :

hehe. beria kan nak bwk laptop dgn broadbnd sekali, pdhal taktau la smpt guna ke tak. hehe!

nadiah said...

aina rahman :

tape aina. sempat lagi. jangan risau. :)

nadiah said...

mrs.engineer :

aah kan. bgus kan minum air masak byk2 kan. tapi kan kalau minum air masak byk2, sokmo rs nak terkucil je. hehe!

nadiah said...

mommy rose :

rose, nenek org yg bg air zam-zam tu sbb dia bru balik mekah aritu. sebotol besar nenek org bg. :)

rose, kt kedai pon ade jual air zam-zam skrg. kalau kt kelantan, org tau la kt kedai mana, kalau KL, org taktau. tp ada jual rsnya kt sana. cari la. :)

Sophie said...

wah bagus sgt ni! detail giler list barang ibu. copy eh. hihi (^_^)

chik star said...

nad, akk dulu pakai stokin comel cmtuh jugak lah.
tpi suami marah, ckp xcukup pnjg. die nk kasi stokin bola.

ade ke patot. ?
heh !

Rosie Rose said...

hehehehehe chik star, mmg la... apa lak pakai stokin cemtu. kena la pakai stokin yg proper. baru betul. kalau stokin comel camtu, wat jalan2 boleh la... :)

nadiah said...

sophie :

org pon copy dari org lain jgk, hehe! silalah copy, sharing is caring. :)

nadiah said...

chik star :

eh, same lah kak, suami org ade bg stokin bola dia gak. bru smlm dia bg sbb dia ckp stokin org pendek. hehe!!

tp org nk pakai stokin comel org je, sbb stokin bola pnjg, msti rimas nt. hehe!

nadiah said...

rosie rose :

hehe. tapi stokin tu comel kan, takdelah rimas mane, hehe.

tp kalau kaki sejuk sgt, memang ptt lah pkai stokin bola kan, pjg sikit. :)

oh la la!