Wednesday, 9 February 2011

all about baby's stuff and bla bla bla....

wah sonoknya, sonoknya, sonoknya. malam ni i dah boleh tido lena dah, siap boleh berdengkur-dengkur lagi, HAHA!! kenapa?? kenapa?? Ya, sebabnya.....

barang baby sudah hampir complete SIKIT. Yay yay!!

ini gara-gara teruja tengok mummy pya update pasal barang-barang baby dialah, terus pagi tadi ajak sang suami pegi shopping-shopping. hmm, mujurlah suami tak keje pagi tadi, jadi ade masa la nak g serbu mall sekejap, huhu!! tapi shopping dalam keadaan rushing jugak lah sbb petang suami dah keje, hukhuk!! (--")..

hmmm.

kalau ikutkan list yang telah dibuat, ade banyakkkk lagi barang yang belom beli, tapi tape, ada masa lagi, hehe!! wahh, sonok sungguh shopping barang baby kan, walaupon jalanku dah macam penguin tua yang sudah uzur, tapi bila masuk je kawasan barang baby, terus timbul perasaan berkobar-kobar, sampaikan suami pon dah naik pelik dengan semangat isteri dia ni, hehe!!

baiklah, baiklah, jom kita lihat apa barang yang sudah dibeli. cekidout, cekidout!!

baju lengan pendek + baju sleeveless. oloh, comelnyaaa. haku pon taktau nape asyik berkenan kaler biru, atau cokelat aje. pusing-pusing kawasan baby tu, mesti mata ni tertumpu baju-baju kaler biru, takpon cokelat. pastu pusing lagi, kaler itu jugak yang berkenan. hmm, sori ye baby, ibu tersuka kaler ini aje la. abah pon setuju jek dgn pilihan ibu, hehe! harap baby pon suke, hehe!!

ohh, sempat beli 2 jek tadi. hmm, kena tambah lagi. tape, nanti sambung shopping lagi, yay!!

baju lengan panjang, beli 3 je tadi. untuk baby pakai masa tido, hehe! baju kaler biru tu, jenis yang ade lubang-lubang tu, Ma yang suh beli. Ma cakap baju tu tak panas sebab ade lubang kan, senang masuk angin, hehe! tapi baju biru tu takleh la pakai masa tido kan, nanti baby sejuk pulak kan. kan.

ohh, beli baju saiz 3 bulan ke atas terus ni. Yelah, baby kan cepat besar. baik beli yang besar terus kan. :)

romper 5 helai, beli online ni kat blogshop CyrusBaby Shop. tapi ni ade 3 jek, huhu! beli saiz 6 month, tapi nampak kecik jek, hehe. kalau baby lahir nanti badan montel, memang sendat terus lah romper ni dengan dia. auww, seksi gitu. hehe! 5 helai romper tu pon kaler biru dgn cokelat jek, HAHA. baby pakai set kaler-kaler gitu jelah ek.

**ehem, jadi pada sapa-sapa yang nak kasi hadiah tu, bagi baju kaler lain pon oke, ibu baby tima jek, HAHA. asalkan jangan kaler PINK sudah. anak i Boboy yek, hehe!!

mitten, booties and hat (2 set) + stokin 3 pasang.

stokin tu, abah dia pilih kaler selain dari cokelat dgn biru tu sebab abah dia cakap, takkan baby nak pakai kaler biru atau cokelat jek. baby kenalah pakai sumthing ade variasi kaler-kaler lain gak kan. jadi, ibu oke jek, asalkan stokin tu sesuailah pakai dgn baju-baju kaler cokelat atau biru kan. takpon tunggu uncle-uncle, aunty-aunty baby kasi hadiah baju kaler yang sesuai kan, hehe!

johnson's baby set - (powder, lotion, baby oil, shampoo, and milk bath) tapi ini beli satu-satu, bukan dalam set dia, sebab i tak jumpa set siap yang besar, ada yang kecik-kecik je. hmm, johnson's baby travel kit pon i beli gak, untuk bawak ke hospital nanti, senang sebab kecik kan. selain tu, i ade beli jugak - cotton buds, minyak yuyi dan minyak vicks. :)

2 towel besar dan 5 towel kecik. ada lagi 2 helai towel kecik tapi tak amek gambar, huhu! banyak sungguh towel, towel pon msti kaler biru dan cokelat jugak, hukhuk!! (=__=).

2 hooded blanket, dan 1 receiving blanket, semuanya kaler biru sebab tadi takde kaler cokelat, (--"). hooded blanket yang fiffy tu, suami yang suka, biru kosong satu lagi tu i yang suka, jadi utk taknak bagi gaduh, beli dua-dua terus, HAHA.

oleh sebab i tak beli bakul dan tak amek lagi bakul dari SiL, jadi i simpan jek semua baju, stokin, towel baby tadi dalam drawer cokelat tu. drawer ni sumone kasi as hadiah mase kawen dulu, tak ingat dah sapa. sebelom ni, i tak isi pape pon sebab taktau nak isi apa. tetiba je tadi, masa duk kemas-kemas, teringat drawer ni, jadi try la isi sikit-sikit dalam ni, ohh muat lah pulak, hehe! macam tau-tau je kan, dahlah kaler cokelat, masyukkk! hehe.

pastu, johnsons baby set tu i letak dalam bakul hijau tu jelah dulu. taktau lagi nak letak dalam ape, hehe!! teringin nak beli bakul rotan comel macam pya, tapi jauh la pulak nak g ikea, hukhuk! kesian saya. tapi tape, i akan usaha cari bakul semacam itu area terengganu ni, harap-harap jumpa. Yay!

Barang-barang Lain Yang Sudah Settle Dibeli :

- baby napkin
- changing mat
- wet tissue
- set tilam kekabu

Yang Belom Beli :

- manicure set
- comforter
- Laundry detergent
- mosquito net
- newborn diapers
- Lampin kain Lunatots
- beg isi baju baby - utk ke hospital
- termometer
- nasal aspirator

hmm, apa lagi ye? harap takde lah yang termiss ye. i ni bila tengok list yang sendiri tulis pon leh jadi blur-blur pulak, HAHA. jadi, kalau ada yang perlu ditambah, mommy-mommy yang baca belog ni, sila la inform ek. sharing is caring, hehe!! :)

ohh, i beli brand campur-campur jek, sebab mata ni berkenan brand macam-macam. ada fiffy, ada anakku, ada pureen, ada baby OK, ada puppy winks, dan macam-macam ada, hehe! tak kesah lah brand apa kan, janji baby lahir nanti sehat walafiat, sempurna dan lengkap segala-galanya, (=____=).

30 comments:

^nanie^ said...

nad,geram kn tgk brg2 bby ni..naek kelabu mate..eh,nti bersalin kt ne?

Sophie said...

Wah Nad! Dah nak complete dah! Best2. Excitedkan beli barang baby! Waa.. Tema baby kaler biru & cokelat ya. Pya punya tema colourful tp more to cokelat hijau krim2. Heheh...(^_^)

Nad kalau tak jumpa bakul rotan tu nnt kalau nak Pya belikan pon boleh juga. Bgtau jela k (^_^)

Puan aiNa Rahman said...

woaa..mummy, dah banyak dah tu. aina pn aritu dah rambang mata, sbb semuanya comel². tu blom pegi lg kt sogo, this weekend bajet nk gi sane..supin lg..hu3. brg mummy x supin pun..isk =(

nadeera said...

wah..dah hampir sempurna barang2 nadia beli ek..hhehe bagus2..ermm tapi kan naper tak beli vicks tuk baby ek..yg nadiah beli tuk vicks tuk kanak2.. ermm tapi ok kot kan..

nadiah said...

^nanie^ :

aah la nanie. suka la beli brg2 bby ni. nt bila bby dh lahir, msti brg dia lagi byk lagi brg ibu abah dia ni. hehe.

blom decide lg la nanie. kjp nk bersalin kt kb, kejap kt trganu. huhu! pastu kjp pikir nak private, kjp nak gomen. hmm, tgklah nt. hehe!

nadiah said...

sophie :

kaler biru + cokelat tu comel2 lah. hehe! kaler lain pon comel, naik rmbang sungguh nengok brg bby, hehe!

hehe. tape la pya, susah2 aje. hmm, org ade suh adik org yg duk KL g beli bakul tu. dia ckp wknd ni dia nk ikea. Yay! thanks pya. :)

nadiah said...

aina rahman :

SiL org ada ajak pegi sogo nt. if larat, org pon nak ikut dia. hehe. bestnya, leh shopping lg. hmm, sogo tgh sale ke skrg? leh shopping brg mummy jgk. nak hndbag baru. :(

eh tetiba pulak. hehe!

nadiah said...

nadeera :

alamak! yelah, saya tak perasan lak vicks org dewasa. olos, salah beli la pulak. tulah, akibat main rembat ajo smlam.

thanks ek nadeera bgtau, kalu x, saya main guna je nt. bhya lak. hmm, nanti kena cari lain lah.

mekasih byk2 tau. :)

adDa_kechek said...

errmmmm....


jelesnye :(

nadeera said...

nadiah: sama2 kasih..heheh sbb kalau jenama vicks tuk kanak2 dia mcm ader kaler pink2..baby rub kot kalau tak silap nama dia..

nadiah said...

adda_kechek :

alah, jgn la gitu adda. nt awk ngn keyo ada rzki jgk. jd kan cerita sy sbgai cnth ye. eceh!! :)

adda, maap!! alahai, serba salah pulak saya. :'(

nadiah said...

nadeera :

baiklah. terima kasih ek. :)

saya dah noted, nt kena cari lain. baby rub, ada pink2. ni pngajaran utk sy ni, papehal kena bc dulu packaging dia sblom ni.

:)

Puan Laili said...

salam.

hi,im a silent reader b4 nih..hehe
geram la pulok tgk baju baby u yang santek2 tue..haha buat i xsabo nk shoppg jgk...tp sbnrnye dah shoppg baju...trase mcm byk dah, so xnk tgk slagi blom msk 32 mggu haha....nnt membazir....hehe

chayok nad...kite nye due mst lebih kurang jer...hehe

chik star said...

seronok nyeeee !

nad minyak TYT tak pakai eyh?
minyak tu pon elok juge.
:D

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

Kak nad : selimut fiffy biru tu sama dgn saya punyaa..baru gak beli aritu..kih3..tetibe lak..tapi yg set2 bath minyak bagai tu xbeli lagikkk..last minit yg penting2 baru nak beli..hadoiiii...saya suka drawer koko tu sesuai utk barang2 bby kan...heheee..dah banyak complete tuhh..saya yg penting2 langsung xde lagikkk...

ehsss...pampers xde ker?? xbeli lagikk ekk..sekali pampers mommy dia yang panjang sedepa tuh kan...saya pun blom beli lagik jugakk!!~~last2 minit shopim mmg besh..terbang semuanyaa...

Jom mai singgah my blog....klik je link mummylovers blog ini

adachadisini said...

Dah terbau bau baby!!

nadiah said...

puan Laili :

hi, salam kenal. mmg sonok beli brg bby ni. kalu boleh rs nak bukak kedai jual brg bby jek, hehe!

sy beli sikit2 je Laili sbb sy ikut list. kalu x buat list, mmg suka suki je sy beli nt. hehe! lgpon, nt nak shopping lagi, yay!

eh, due kita dkt2 ek. wuuu, bila dh masuk 30w, dh kena standby mental fizikal lak kan. chaiyuk chaiyuk!

nadiah said...

chik star :

minyak TYT nak beli gak kak, tp smlam tak jumpa lak. nt next shopping nak beli la...:)

nadiah said...

weiyda :

yeke. same ek? hehe. org beli kt giant smlm. org pon nk tmbh lg minyak2 tu. hehe. hmm, drawer tu kecik je weiyda, muat la brg2 bby stakt ni. lepas2 ni xtau la, hehe!

pampers beli nt, brand apa yg oke ek utk newborn?

nadiah said...

cik cha :

aah, paling best bedak tu kan cha. wangi sungguh. x sbr nk bedakkan bby. hehe!

Puan Laili said...

tahu xper....skrg ni pon dah mula dupdap dupdap....takot la bl pk psl branak nnt...tp canne2 pon kene lalui...mintak2 di mudahkan tuhan branak NORMAL!!

nad nye due date bila?
Laili 4 May 2011...(*_*)
gud luck nad..

nadiah said...

Puan Laili :

eh Laili, due kita sama lah, Yay!! org pon 04.05 jgk. huhu. x sangka jupe org due sama. hehe. Laili prgnnt boy kan. kan. eh sama lagi. huhu!!

aah, mmg dup dap2 dah skrg ni.mudahan smua selamat kan laili kan.

Puan Laili said...

yahooo...bole branak sama2...mcm la branak kt spital same hehe~~
b4 ni scan mmg nmpk laki nad tp hari tu blk kg lenggang perot,bidan tu ckp 'tino' huhu sudah...xth laa...tp sume bl ala2 boy la kn....kiter tgk la nnt mcm mne...next week bt 4d scan...=)

yeyey baby mama dah jmp kawan kembar *_*

ally said...

wah...hampir complete..kagum2..hehe..me lak, kene g cari baju tambahan..ri tu shopping byk beli baju newborn & saiz 12 je..so, kene gak g beli baju besar sikit kan..hehe..

nadiah said...

puan Laili :

eh, boleh la gitu ek. tapi xpe, baju bby boy, bby girl leh pakai gak kan. :) tp hrp bby boy la kan, xyah beli brg pink pulak, hehe!!

Laili bersalin KL ek? org duk Terengganu ni, mybe bersalin sini, tp kalu smpt balik kg, org bersalin kt kg la. bersalin kt KB. huhu!

nadiah said...

Ally :

aah, hampir complete. org beli semua bju saiz besar ni, tade newborn sbb bju newborn pinjam bju anak kakak jek. hehe!!

Rose said...

ngaaaaa ni lagi sorang... dah byk sopping dah dia!!! sangat jelessss.... bestnya kan???? ni nak tarek hubby gi soping nihhh... hiks!

"..butterfly.." said...

wei wei tahniah! da ready da tu!
tetibe mak budak nk nyampuk sekali nih! hahaha

towel fiffy kaler cokolatey tu same emanina punye! hihi
fuyyohhh tu dia shoppe utk bby boy..klu u punya bby gurl, msti boleh terberanak kt kedai sb shoping smpai xperasan da 4may! haha

i bersalin kt hosp.selayang aritu diorg yg setlekan mandi bby..tiap pg diorg amek bby n pampers n baju..bby sampai dh siap wangi2 segala dah...xpyh bg diorg shampo or bedak pon :)

kakak i kate, rase sakit xberkurang pon even die byr 3ribu bersalin kt hosp swasta! khkihkih..
hosp.selayang very the lengang...da mcm 1st class treat :)
kt kb i xtaw, tgk kakak2 i dlu mcm everyday fullhouse jer..

glove bby kne byk, nt die asek lap mulut die jer n lap muntah juga! hehehehe

nadiah said...

rose :

yap! sangat best shopping brg bby. rs nak berlamaaaaaaaaaaa jek dlm tu, takmo balik2. dh la bau wangi. hehe! best2. nt rose pon msti rs gitu gak. hehe!

nadiah said...

mama ewa / butterfly :

tape, mak budak dh ade pngalaman ni, hehe! ohh, kalau shopping bju bby girl, lagi lah x henggat dunia, dgn gaunnya yg tomei2 tu, ohhh! tape, next bby lak, auwww! hehe!

yeke. bby dh siap wangi2 ek. okeh la, xyah bg travel kit tu, jimat. HAHAHA.

hmm, betol, bersalin private ke gomen ke, sakit ttp sama gak. i ni blom decide nak bersalin kt ne? tp org ckp hosp.KB sokmo penuh, kdg2 kena bersalin atas troli jek sbb katil penuh. ohh ngeri. tp kalu hosp ganu pon mybe penuh jgk. wuwuwuwu!

dh la skrg ramai yg preggie, dh kompem bulan 4 atau 5 ni penuh sudeh. camano tu? hmm, tapelah, marilah kita berdoa smoga smua hosp tak penuh mase tu, AMIN!!

oh la la!