Monday, 7 February 2011

7 bulan dan gemok debok, arghhh!!!


baby in my womb now's 7 month already (7 months period : 28 weeks - 31 weeks), hoyeh! hoyeh!

cuti CNY bebaru ni, adik-beradik i yang duk melaka dan KL dan juga my parents datang terengganu, lepak-lepak sini sambil attend kenduri kawen sepupu i, Noni. bila berjumpa dan berkumpul kat sini, mereka-mereka semua terkejut dgn perubahan diri i dan terus gelarkan i 'si gemok debok', huhu. sebabnya i dari kecik hingga ke besar, asyik kurus keding je, jadi bila tetiba jadi gemok, ofkos lah mereka rasa pelik. tambahan pulak, gemok debok i cuma kawasan perot. Yes, perot sahaja. perot i makin buncet macam belon terik ni hingga my aunty cakap, i pregnant twin, hohohoho!

tapi memang taklah, i pregnant sorang saja, bukan twin sperti yang dibayangkan. hmm. maybe i ni kurus keding, jadi sebab tu, perot i obivious nmpak besar kan. bila orang lain tengok je, terus gerun. hinggakan, i pon rasa gerun nak tengok diri sendiri dalam cermin. bila tengok dari posisi tepi, ya ampunnn ini bukan nadiah dulu ni. sungguh berbeda, (--").

uniform masa kat kampong, huhu!!

bila berkumpul adik beradik, banyaklah aktiviti bersama. jenjalan situ sini, hinggakan kaki i terus krem tak sudah. hmm, kaki i dah start sembab dah. Ma terus paksa i aktif-aktif, kena banyak jalan-jalan, turun naik tangga, dan kurangkan duduk berinternet jek, haha. tapi betollah, bila i paksa diri berjalan, krem kat kaki rasa kurang sikit pastu badan pon rasa bertenaga sikit. malam-malam, suami sapu lotion mustajab dunia herbs kat kaki i, terus rasa berangin dan rasa lega tau. bagus betol lotion ni. dahlah tak berminyak, bau pon sodap. suka sukaaa!

ohh, selain sembab, kaki i dah start gatal-gatal lah, sebelom ni tade pon, (--"). bila dah gatal-gatal ni, tangan i pon gatal jugak nak garu, hingga kaki terus tinggal kesan parut yang sangat hodoh dipandang mata. arghh! tension tengok kaki sendiri sekarang. hudus!!

kaki sembab dan gatal sana sini (T____T)

hmm, i dah kena inject ATT dah. semalam checkup, dan semalam jugaklah kena inject. masa nurse duk angkat-angkat injection tu, diri ni dah cuak dah. mak aih, seriau betol nampak benda-benda tajam sebegitu, rasa nak buat-buat pengsan pon ade, HAHA. bila nurse nak inject tu, i dah paling muka ke tempat lain dah, konon taknak nampaklah apa nurse tu buat, pastu tetiba nurse tu cakap dah siap. eh, dah siap, tak rasa pon kena inject, haha. nurse cakap nanti tangan jadi lenguh-lenguh, dan malam tadi dah start lenguh dah, pastu dahla rasa sakit kat kawasan kena inject tu. nanti next checkup, kena inject lagi. ayoyo, amma appa!!

semalam checkup pon oke. sonok bila dapat dengar heartbeat baby. baby i aktif sangat, nurse lah yang cakap. bila nurse letak je benda nak dengar heartbeat tu, baby terus respon pastu mula berdung dang dung dang dalam perot ni, hingga nurse pon nampak perot i jadi senget benget, HAHA. kadang-kadang kan, baby suka betol mengeras lah, rasa sakit pon ado. hmm, sabar jelah.

ohh, i dah kena start kira dan catit pergerakan baby. kena start kira mula jam 9 pagi hingga jam 9 malam. nurse ada bagi carta, nanti i catit dalam tu jek. i perlu catit 10 pergerakan baby je, kira masa baby betol-betol buat satu pusingan. tapi kan, kekadang i konfius jgk, sebab kerap kali baby bergerak, pastu kadang dia laju je gerak, kadang rasa slow, ala-ala cuit-cuit manja je. jadi i perlu catit pergerakan mana ek? mesti yang laju smpai rasa bergegar perot kan. kan...

dress baru tapi sendat bahagian perot, terus takleh nak pakai utk jenjalan. huk huk!!

about barang baby - i dah beli tilam kekabu utk bby dan beli siap dgn 2 bed sheet tau. harga tilam kekabu RM25 + bed sheet RM35 = RM60 sahaja. i rasa murah dah sebab tilam kekabu kan. mula-mula nak suh Ma je jahit tilam dgn bed sheet tu, tapi bila tengok kat kedai tu dah ade yang ready made, baik beli je terus. takyah susahkan Ma kan, lagipon nanti nak susahkan Ma jaga i masa pantang nt, hehe! i beli bed sheet kaler biru dan cokelat. 1 letak umah Ma, 1 lagi letak umah MiL. I rambang mata nak pilih masa tu, ingat nak set cokelat je semua, dari tilam hinggalah ke baju-baju baby sebab i suka dgn warna cokelat ni. tapi adik i cakap biru pon oke, jadi i pon amik lah kaler biru jgk.

set tilam kartun comel kaler biru. love love!

baju baby pon dah beli 2 3 helai. i beli saiz besar sikit, M atau L sebab Ma cakap baby kan cepat besar, kalau beli baju kecik-kecik, nanti baby leh pakai kejap jek. rugi la. banyak lagi barang baby belom beli. bila kuar mall, asyik rambang je mata ni, geramm sebab comel-comel. nanti kena shopping-shopping lagi lah. bila shopping barang baby ni, macam ade kuasa luar biasa je, kaki-kaki lenguh pon dah tak jadi lenguh kan, hehe!! hebat betol penangan baby ni, (-__-).

hmm, bakul yang ade rompol-rompol cantek untuk isi baju-baju baby, i tak beli pon sebab SiL nak bagi pinjam yang dia punya, huhu! i memang teringin nak beli sebab bila baby first ni kalau boleh semua nak beli baru, tapi i dengar nasihat SiL lah. dia cakap bakul tu guna kejap je, guna masa baby kecik-kecik je, nanti bila baby dah besar sikit, kita dah alih barang-barang baby kat almari lak kan. takkan nak simpan dalam bakul jek. jadi bakul tu dah useless, so i guna jelah yang SiL dulu. if rasa ade kepentingan lepas ni, barulah i beli, hehe!!

ohh, jap lagi nak pegi jumpa dentist. sepatutnya, dah lama i pegi jumpa dentist ni, tapi i asyik abaikan je hinggalah gigi i jadi berlubang teruk ni, barulah ade kesedaran nak pegi jumpa, HAHA. harap-harap jumpa dentist yang baik, bukan yang macam i jumpa zaman sekolah dulu, garang tak hinggat. bila i teringat pasal dentist zaman sekolah dulu, terus i cop semua dentist stok yg garang-garang, hehe! sebab tu i tak suka jumpa dentist ni, tapi harap-harap kali ni, i bernasib baiklah. jumpa yg baik dan hensem lagi OKE, HAHA.

oke. oke.

sudah jam 9 lebih ni, mahu catit pergerakan baby lak ni, pastu nak siap-siap jumpa dentist lak. hmm, selamat hari Isnin dan selamat bekerja semua. hoyehhh!! :)

14 comments:

^nanie^ said...

nad,beli set tido bby tu ke ne eh?nanie pon nk start cari dh ni..tq

Puan aiNa Rahman said...

nad..comel la tilam baby. itu tilam kekabu yg nad ckap tu eh? cantek.

erk..kaki gemoks!! hahaha. dah sembab dah tu nad. kaki org pun same. kaki gemok..selipar pakai pun asek nak tertanggal je..hik3

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

kak nad...saya pun kena inject semalam...lenguh2 giler tgn ni haaa....pahtu kena catit gak pergerakan..tp xcatit pun..kih3...rasa cam malas jerk nak kira...nanti dah cukup rasa2 10 kali mau tulis jerlah time dia...

tp kan..kak nad punya peyut besow owwww!!! siesss!! hhehee...ke kak nad yg kecik dats why nampak peyut besow...xper2...2 bulan jer lagikkk...nanti jadi kurus balik kan!!

Jom klik mummylovers blog

chik star said...

nad comelll je. org kuros klo pregy mmg gtu kot. tang perot beso, bdn kuros. mcm artiss oh. ok tu. tu kelebihan. nampak sepsi gitu.

nad yg gtal gtal tu kn. mak akk penah cakap tuh bawaan budak, setgh org mmg akan jadi gatal2 gitu. akk ingt lagi maksu akk gitu gak. seluruh badan gatal2. setengah org berjeragat, anggota bdan hitam2..tpi sebenarnye perubahan hormon. lepas bersalin outomatik hilang.

don wory yunk.
:D

nadiah said...

^nanie^ :

nanie lalink. org beli set tilam kat kelate tu, beli masa balik kb aritu. emm nanie org mane ye? kalu kelate gak, leh la g beli tmpt org beli ni. semua comel2. geramm tengok tau.

nadiah said...

aina rahman :

aah, tilam kekabu yg tomei-tomei. hehe.

uh, kaki gemok dh, bila tgk kaki je, terus rs mcm diri ni gemok yg amat. hehe! tapelah, demi bby, bertahan lah. :)

nadiah said...

weiyda :

aah, tangan org makin lenguh2 dan sakit2 dah. cpt2 lah hilang rs sakit2 ni. huhu! org suka suki je tanda ni, bby aktif sgt ni. hehe!

ya, ya, perot je besau. besau mcm letak bola. tape, nt lps bersalin, ade shape sikit bdn ni, tade lah kurus sgt. hehe!

nadiah said...

chik star :

wah, mcm artis lak. hehe! tp semua prggie mom nmpak seksi kan. suka tgk org prgnnt ni, biarlah penat pon tapi comel jek.

aah, mak org pon ckp sama. harap lps deliver hilanglah gatal2 ni. buruk sngguh tgk kaki ni skrg, malu tau kalu pegi jenjalan. :(

Sophie said...

Nad da beli set tilam kekabu baby! Bestnya! Nanti nak beli jugak lah. Hehe...

Betollah! Sgt excited beli barang baby. Badan tak sedap pon terus jadi sehat & kuat bila nak beli barang baby. (^_^)

Rose said...

salam nad! wahhhh semangat nya dia! Lupa lak... dah confirm ke baby boy or baby girl? tapi tgk bantal biru tu... baby boy kut la ye??? :)

nadiah said...

sophie :

hehe. excited bila beli brg2 bby kan. semuanya geram. org bru beli tilam ni tau, brg lain byk lg belom settle. aduhai, dh la perot makin besar. tp hrp smngat bershopping ni sntiasa berkobar2 lah. hehe

nadiah said...

rosie :

yes, hasil scan sblom2 ni, doc dh konfirm BOY. hrp betol lah, :). tp kalu nt keluar GIRL, kaler biru pon sesuai kan. hehe!!

"..butterfly.." said...

hahaha..kaki gemok cmgitu sekali kew!? i sembab kaki mase da cukup bulan jer...lbh kurg 2mgu cmtu nk due..hahahhahahaha..u punye kaki mmg salute lah! :D

nadiah said...

ewa / butterfly :

hudus kan. :'(

aritu i kuat sangat jenjalan, tetiba kaki jadi sesembab itu, dh la gatal-gatal. tp sejak letak lotion mustajab tu, dh kurang sikit sembab tu, cuma gatal2 tu je masih ade. huhu!

oh la la!