Tuesday, 4 January 2011

kerunsingan 23 minggu (--")



23 minggu, selamat datang!!

minggu lepas runsing, semalam pon runsing. minggu lepas runsing sensorang, semalam runsing bersama suami. runsing sebab si kecik ni dalam perot ni tak banyak gerak, dan tak banyak tendang lah, (--"). taktau kenapa?

tapi tak tendang dan tak gerak baby tu, takde la berhari-hari, sehari jek kot. takpon dalam sehari tu, dia aktif sikit, tapi senyap banyak. hah!! lebih kurang mcm tu la, (--")

minggu lepas, bila dia senyap je, terus msg suami, mengadu. baby ni, biasanya kalu mengadu kat abah dia, dia terus gerak. takot kat abah dia kot, hehe!! tapi hari tu, tak. dia takmau gerak aktif sangat, maybe rindu kat abah dia. kan minggu lepas abah dia outstation. :)

tapi bila abah dia balik je dari outstation, terus dia aktif ya amat. aktif sampai bergegar perot ibu dia ni, haha!! emm memang anak abah ni, asyik nak kat abah jek. :), bila abah usap perot jek, cakap-cakap dgn dia, terus dia respon, terus bagi tendangan sudut, hehe!! power lah anak ibu ni, hehe!! lega hati ibu ni, (^_^)

pastu malam semalam, sekali lagi baby senyap, takmau tendang-tendang perot gebu ibu dia ni. aku penat yang amat semalam, jadi aku macam tak sedarlah dia tendang ke tak. suami ada tanya aku, baby tendang ke tak, tapi aku tak pasti sebab dah mamai-mamai nak tido dah, penat. bila suami sentuh perot nak rasa tendangan power anak dia, baby tak jugak gerak. puas dah dia cakap dgn baby, tapi baby takmau tendang jugak. huh, suami terus risau.

aku pon risau dalam mamai-mamai tu, hehe!! emm suami duk la cakap-cakap ngn baby suh tendang, tapi takde respon, (--"). aku cakap kt suami, emm maybe baby tido kot. pikir positif punya, hehe!! suami pesan kat aku, kalu tengahmalam nt dia tendang, bagitau ek. fuhh, punyalah risau suami aku ni ek. :)

tengahmalam, yay! baby start tendang-tendang dah, amboi ni nak main tgh malam ni, terus aku terjaga sebab baby ni lah. asyik tendang-tendang jek. kejut suami, cakap baby dah tendang-tendang ni. suami pon lega la, pastu terus dia sambung tido berdengkur. apa daaaa!!!

ingatkan, baby aku sorang je yang takmau tendang-tendang aktif ni, rupanya baby Mama Aina pon sama, hehe!! agaknya masa dia tak tendang tu, dia tengah tido kan, tengah rehat-rehat. biasalah, aku ni berjiwa mak-mak, cepat je risau pasal anak ni. suami aku pulak, dah macam bapak-bapak dah, nak anak dia aktif memanjang, haha!!

note : masa tengah taip entri ni baby asyik tendang-tendang jek. takmau dah ibu abah dia risau kot, ke sebab abah dia ada kt sebelah ni, jadi dia takut, hohohoho!!

8 comments:

Puan aiNa Rahman said...

tau xpe nad..risau tau klo die x tendang. klo bole tiap2 hari nak bby kasi tendangan padu punyer..sbb klo takat denyut slow2 tu mama xmo layan..haha. tp sejak akhir2 ni aina pasan bby x byk gerak sgt..maybe sbb ruang da makin tecik kot kt dalam tu..heheh

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

hehee..dah abih musim bola kot..tu dah xtendang2 tuh...xper2..nanti dia buat latihan lagik dlm perut mommy dia...ahaksssssss!!! kalo 36 weeks xaktif gerak kena check tp sekarang normal ah kottt sbb ruang dlm peyut makin kecik sbbnya baby makin besowww!!

aNaYaNa said...

baby penat men bola tu dia diam jer..hehehe..

nadiah said...

puan aina rahman :

aah. ruang dia makin kecik sbb tu dia xmau tendang. biasala, mak dia ni asyik nak kena tendang je. tak tendang sikit dah kecoh dah, huhu!!

moga2 lepas ni, dia makin aktiflah. syiok wooo!!

nadiah said...

weiyda :

aah, kalu 36 minggu ke atas x tendang, x gerak2 tu, memang patut makin risau kan. tp yg ni oke je kan, sbb ruang perot kecik, baby makin besar. mak dia gelabah lebih, hehe!!

baby gerak jgk, cuma slow sikit, bukan mcm sbelom ni. hehe. :)

nadiah said...

anayana :

aah, dia rehat lak lepas penat tendang-tendang kan, hehe!!

chik star said...

ade kiraan kn nad.

bby tuh nak main main la tuh
hihi

nadiah said...

chik star :

aah, kiraan kjp tendang, kjp tak, ehe!!

baby nak risaukan ibu dia. :)

oh la la!