Monday, 24 January 2011

6 month checkup yok!!


Ahad (23.01.11) - berjaya jugak checkup utk 6 month preggy. kali ni checkup dilakukan Klinik Desa di kampong tercintaku, sebabnya aku berada di kampong ketika tarikh checkup tu, hoho!!!

Alhamdulillah, checkup kali ni tade masalah pape pon, semua ok. semua membahagiakan. :)

  • berat badan - 50kg (naik 3kg, last month 47kg) - tapi tape, nurse cakap mungkin timbangan klinik terengganu dgn klinik sini lain, jadi takde masalah lah. :)
  • HB - 13.5
  • Tekanan darah - 110 / 70
  • Urine - OK
  • tinggi rahim - 25cm
  • baby heartbeat - 148 bpm / active

hmmm. aku sukalah checkup kat sini sebab nurse dia cantek. eh! HAHA. tapi kan, memang betollah, nurse sini baik, cantek, dahlah kulit muka dia, ya ampun tulus mulus babe. haku jeles, (--"). masa dia tengah cek aku, aku asyik je tengok dia, tapi mujur le dia tak perasan akan kesyokkan aku padanya. eceh! eh, ini bukan tanda aku lesbian ye, tapi tanda aku menghargai ciptaan Tuhan Yang Maha Esa. Wah!!

teruja dgn benda cantek walaupon dengan kecantekan seorang wanita adalah NORMAL kan?? (+__+)

ohh ya! aku ada 'projek khas' dgn segala gambar-gambar ni. bila sudah sampai masanya nanti, aku akan show off. hehe! Lagi 3 bulan babe, ohh cuak-cuak-cuak!! :'(

hmmm, bila dah hampir masuk ke 7 bulan ni, perasaan takut dan berdebar-debar tu semakin luarbiasa lak rasanya. pagi petang siang malam, asyik terpikir soal adegan teran push-push jek, hoho!!

mudahan semuanya selamat nanti. ameen!!

hmm. sekarang, pergerakan diri sendiri terasa agak berat lah, lebih-lebih lagi bila sujud masa solat. bila nak bangun tu, rasa macam nak berpaut pada sumthing je, tapi mana boleh kan. kudrat utk solat berdiri masih ada, cuma agak slow lah sikit kan. tapelah, walaupon slow, janji dapat beribadah..

sekarang jugak, rasa takut nak bercangkung utk kencing atau uk uk sebab takut baby keluar kut bawah tu, huhu!! Yelah, perot makin terik kan, kadang-kadang bila bercangkung, tertekan sikit perot, huh! takut. jadi, terpaksalah cari alternatif lain untuk membuang. membuang macam orang lepas bersalin lah nampak gayanya, HAHA.

tape, tape, usaha tangga kejayaan.

ohh, sila lihat sticker ------> due date lagi 100 hari lah, yo yo wassap wassap!! marilah kita bergumbira sambil bercuak bersama-sama, HAHA.

omaigodd! hospital nak bersalin ni belom decide lagi lah : private ke government? government ke private?? ah, lantaklah, aku ikut flow jelah. kat private ke, government ke, sakitnya tetap sama je.

HOHOHOHOHOHO!!

16 comments:

^nanie^ said...

ala..jelesnye nad nyer hb ok..last week g check up kn hb rendah oh..9.7..adus..next week kene g lagi utk yg ke 7 bln..xtau la if rendah lagi..nurse suruh mkn hati ayam,kerang n paru byk2..adoi..cane nk telannnn..hoho

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

wahhh!!~~ tahniah kak nad..naik dengan jayanyaa..org dah masuk 7 bulan dahhh!!~~ lagi berdebow ni..nak2 dgr cerita kengkawan yg baru deliver...alahaiii...seriauuu!!

hehehe...deliver mana2 pun sakit sama jerk kak..kalo de komplikasi anto spital gomen jugak kan!!~~

doakan kak nad dipermudahkan segalanyaaa..Aminnn!!~~

chik star said...

nad bnykkn berjalan.
:D

nadiah said...

^nanie^ :

yeke nanie. hmm,org pon taktau cmne HB org jd tinggi cmtu. dari start checkup lagi asyik 13 je. paling rndh pon, 11.

org takde amal mkn pape pon. tp hrp2 next checkup, HB nanie naik ok la ek. InsyaAllah, mudahan dpt elak mkn mkanan tak best tu. hehe!

nadiah said...

weiyda :

itulah, skrg rmai jgk mmbr yg dh bersalin, pastu asyik la dgr cerita memasing. aduh ngeri kan.

hrp, pngalaman kita manis-manis je. hehe! aah, org skrg dh tak kesah la bersalin kat mane pon, jnji tempat tu selesa, dpt layanan bagus dan bby pon sng je keluar. ameen!!

nadiah said...

chik star :

baiklah. skrg pon asyik jalan je smpai tapak kaki rs lenguh. hehe. hrp2 org senang bersalin nt kan kak. :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

akak..petua lagi satu..mmg jadi kot..sbb saya amalkan jugak dulu..dah dekat2 nak deliver..selalular bersama untuk memudahkan pembukaan jalan nanti...buat apa?? teeetttttttttt!! sendiri faham..ni pun nasihat doktor gak...ahakss!!~~

nanti saya tutorialkan shoutmix tu camane nak uat okeh!!

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

Jom klik mummylovers blog

nadiah said...

weiyda :

ehem ehem. org ade dgr gak cara2 tu, inshaAllah, mmg plan nk prktis bila dkt2 due nt. hehe!!

by da way, thanks ek utk tutorial tu. i like!! :)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

hehe!!~~ xperlar kak nad..sharing is caring kann!!~ kah3

jom join contest nak??

jom join colourful contest saya..klik link ini

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

KAK NAD............

kena tag contest..klik link ini..

Puan aiNa Rahman said...

mari nad kita jayakan projek mega. org da siap beli sume material, projek je x gerak² lagi..haha. bile nak gerak xtau.

nadiah said...

weiyda :

okeh. nanti daku pegi jenguk yek.

nadiah said...

aina rahman :

yok, mari kita mulakan projek mega kita beramai-ramai. pastu leh show off hasil projek mega tu. HAHA. :)

Rose said...

hi geng mommy to be... baby kita will be about the same age la ye nanti! :)

sama la kat pkran... duk pk mana nak deliver kan? ehehehhe....

nadiah said...

rose :

hi hi!! aah, anak kita sbya lah. nati leh kongsi2 info jaga bby lak. Yay!!

hmm, sy ikut flow jek skrg. time rs sakit2 tu bru pikir nak ke hosp. mana, boleh? HAHA.

oh la la!