Sunday, 2 January 2011

premature baby dan barangan baby. apa kata anda?

orang tua cakap, selagi kandungan belom masuk 6 bulan lebih-lebih atau 7 bulan ke atas, jangan beli barangan baby lagi. why? ohh untuk hindar sumthing bad happen. BAD itu mungkin bermaksud, takut mummy daddy tersilap semasa beli baju baby, kot-kotlah baby yg dikandung jantinanya bukan seperti yang discan itu?? hehe.

itu kuasa Tuhan kan, macam-macam boleh terjadi. :)

macam sepupu saya, beria beli baju utk baby boy, tup-tup bila scan masa 7 bulan, rupanya wife dia preggy baby girl. so sia-sialah baju-baju boy yg dia beli sebelom ini, hehe!!

tapi saya pikir dan rasanya ianya perlu, bila kandungan 5 bulan hampir ke 6 bulan itu, mummy daddy dh kena standby sikit-sikit beli baju baby ni. utk langkah selamat, beli je baju kaler yang masuk utk baby boy ke girl pakai.

lagipon ini bajet. kau ingat baju baby murahan ke? tidakk, tidakk, baju dia mengalahkan baju orang dewasa la, mahal tapi comel. :)

ingat, belian bijak, sikit-sikit beli, lama-lama penuhlah satu bakul baju baby tu, huhu!!

penah terbaca dalam majalah apa ntah,lupa nama, hehe. tapi edisi Julai 2009 rasanya.

seorang ibu melahirkan baby tak cukup bulan. bila usia kandungan dia hampir 7 bulan, dia dah mula ada simpton-simpton nak beranak, dan bila cek hospital doktor cakap mmg baby dia dah tak sabar nak lihat dunia.

tapi dia dan suami langsung tidak prepare barangan baby sebab ingat pesanan orang tua 'jangan beli barang baby sehingga melepasi usia kandungan 7 bulan'. jadi, semua terus kelam kabut. si suami terpaksalah ke shopping mall beli brngn baby, tapi biasalah lelaki, tak pandai sangat pilih barang-barang baby ini, dia main kaut je, haha!!

si isteri pulak terpaksalah bertarung sorang-sorang tanpa suami disisi. bila si suami settle shopping, si isteri pon selamat melahirkan baby mereka. Alhamdulillah.

tapi si suami rasa terkilan lah sebab dia tak dapat melihat saat-saat isterinya melahirkan baby mereka. ikut perjanjian suami isteri tu, mereka nak rakam situasi semasa si isteri itu beranak. tapi nasi pon dah jadi bubur lambuk, rakam tak dapat, pastu barangan baby pon banyakkkk yang tak cukup. :'(

oleh itu ingatlah, macam-macam pon boleh berlaku (terus ayat skema. huhu). walaupon sepanjang preggy takde masalah langsung, tapi mana tau, baby kita ni jenis excited nak lihat dunia, 7 bulan dah pon beranak. jadi, standby barangan baby awal sikit tu, rasanya takde masalah lah. beli sikit-sikit je dulu, leh la tokoktambah mana kurang lepas-lepas ni kan. :)

saya sudah hampir ke 23 weeks ni, excited mahu beli baju baby lah tapi belom terbeli lagi. semalam tgk kat shopping mall, semua comel-comel lah, terus rambang mata, hohoho!! brg baby pertama saya nak dan akan beli nanti adalah rompers baby. ('s' itu menandakan mahu beli banyak. hehe). oh, comel-comel!!

seksi u!! auww!! :)

7 comments:

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

ramai org suka rompers baby kannn?? tp sy xsukerr..nampak klako larrr..!! tp tgk anak org pakai comey oooo..!!~~

adachadisini said...

rompers memang comel-comel kan?!
tp for newborn serius susah nak pakaikan. better beli baju yg ada butang-butang. dah masuk 2-3 bulan, oklah pakai rompers, baby pon dh montok. lg super sexy cute nyumnyum!

haha!

nadiah said...

weiyda :

klaka ke?? huhu, taklah comel lah, try la beli utk bby baru nt, hehe!!

cha :

yeke. susah ek. ala, baru ingat nk pakai utk newborn baby. :) emm xpelah, hold dulu, biar dia besar sikit, nt pakaikan.

comelnyaaa. hehe!!

Puan aiNa Rahman said...

smalam kat kedai bby tu takde rompers pn ataupun aina yg x pasan. mmg nak usha yg i love mummy & daddy. kalau ade yg i love mummy pun dah cukup!!! hahahaa

chik star said...

boleh dah nadiah beli sesikit.
beli secara suke2. per salahnye kan.
uhh bile pregy perkara pertama akan buat mase pegi mall.. pegi tmpt bby la.
hik.
kan kan.

nadiah said...

puan aina rahman :

aah,rompers ada tulis I LOVE MUMMY tu cute kan. org pon ingat nk cari cm gitu. emm kalu ada tulisan I LOVE IBU, agak2 ada tak, huhu!

nadiah said...

chik star :

aah, dah kena mula dh shopping ni. ingat next week, time weekend, yay!! tak sbr.

mmg skrg asyik nk masuk bhgian bby je bila ke mall, uih terus rmbng mata lah.. haha!!

oh la la!