Monday, 20 December 2010

bila orang tua dah cakap....

konfius, dilema!

Ma cakap bila balik kampung nanti nak suh pegi jamah perot, MIL pon cakap benda sama. tapi hish! apakah itu jamah perot? terus blur dan konfius, apakah? penting ke dan perlu ke? selamat ke? bagaimanakah rasanya? fuihh! beribu soklan berlegar dalam kepala hotak ni. aduyai!! nak ikut salah, tak ikut pon rasa salah. dah orang tua yang makan garam dulu dari kita yang cakap kan. huh!!

bila tanya SIL, dia cakap itu adat orang tua lama, caranya nanti kita si boyot ini akan dibawa jumpa bidan, nanti bidan akan cek perot kita, jamah sikit-sikit, sentuh sikit-sikit utk tahu keadaan baby dalam perot ini, samada dia duk songsang ke senget benget ke, jadi if baby songsang, tok bidan tu akan betulkan lah keadaan baby, dia bukan urut kuat-kuat. nehi nehi nehi, dia urut slow-slow jek tau. ala-ala sentuh jek, haha! sebab masa baby dalam 3 - 5 bulan ini lah senang kasi adjust keadaan dia dlm perot tu. pastu dia juga akan urut kaki betis supaya ibu-ibu boyot yang jalan ala-ala penguin tu leh jalan okey sikit, hehe! hah, lebih kurang gitu lah!

emm tapi konfius jugak kan, selamat lagi kah jamah perot sekarang ini? bape bulan baru sesuai pegi ek? ada sapa penah cuba, atau penah dengar cerita sila-silalah kongsi cerita? anyone??? (--")

10 comments:

Puan aiNa Rahman said...

aina pun x penah jamah² perut neh..orang cakap kena, sebab nak tau kedudukan baby kat dalam ni ok ke x, sonsang ke x..hu3. bln 2 nnti aina nak buat kenduri kesyukuran mcm lenggang perut la..nak suh bidan jamah la sket. bidan tu nenek je pun..hehe

nadiah said...

aina : org taktau lagi. balik kg weekend ni lah bincang ngn mak suh postpone. 7 bulan baru okeh kan g jamah perot kan.. ehe

Mama Ain said...

ala..pegi aje nad..bknnya berbahaya..syok lagi ada la org pegang2 perut kita...ain ada gak buat..time tu dah nak masuk 7 bulan..buat kenduri sikit.mcm lenggang perut jugak..xde aksi ganas2 nie ok..dun worry...

chik star said...

hihi. jamah perot tuh melengang perot yek ?

akk xpenh tapi penah kene urot perot sebb baru lepas keluar wad kes early contraction.

tpi skittt yang amat. rase nk nges jek.
huh !

sLeEpy said...

nak cari bidan yg jamah perut.. kena cr yang btol2
kang ader bidan yg amal ajaran salah.. dia nak baby tuh.. harap smua selamat

nadiah said...

mama ain : yeke. betul, org plan nk pegi bila 7 bulan gak lah. Ma org suh pegi masa 3 bulan lg, tp org hold dulu sbb penah miscarriage kan. risau. pastu bila dh 5 bulan ni, Ma suh pegi lah. katanya baby dh besar. emm tp org rs nk pegi bila dh 7 bulan lah. ^__^

nadiah said...

chik star : em lebih krg lah jamah perot dgn lenggang perot ni. emm yeke. sakit ke? mybe sbb early contraction kan. emm risau lah, kot2 sakit jugak lepas urut jamah perot ni. tapi harap2 taklah. :)

nadiah said...

puan sleepy : aah, org pon risau jgak psl tu. jd kena survey betul2 lah kan. MIL ckp dia nk bwk pegi jupe bidan area besut je, yg memang dh tua dan ada pngalaman lah. hrp semua selamat lah kan. :)

adachadisini said...

kenapa panggil 'jamah perut' ek? macam nak santap/makan je perut tu kan. heeeee

nadiah said...

cha :

hehe. itu nama org kg panggil. nama signtifik dia taktau lak nama ape. hehe.

oh la la!