Tuesday, 11 January 2011

bila kau senyum, ku gembira...

Selasa, 11.1.11 - cantek tarikh hari ni kan? ehem.

semalam suami bawak aku pegi klinik untuk cek air kencing kaler cokelat tu lah. dan malangnya, dokter cakap aku ada kencing kotor dan sikit potensi nak dapat kencing manis, ohh takut, takut, takut. ehem, aku bajet aku dah cukup kental dah, antibodi kuat lah konon tapi apakan daya (--").

tapi dokter cakap jangan risau, ini problem kecik mey, tak serius pon. cuma kena rajin makan ubat yang dia kasi, kurangkan makan makanan yang tinggi kandungan gula, kena minum air masak 3 liter sehari dan banyakkan berehat saja (^___^). (nasik putih pon kena kurangkan makan sebab nasik pon ada kandungan gula).

hmm. cuak sungguh aku masa dokter tunjuk result air kencing aku yang terkandung peratusan blood hemoglobin (4+), protein (1+) dan glucose (2+). rasa nak nangis, rasa nak jerit TIDAKKKKK pon ada, haha. tapi bila dokter cakap bukan peringkat serius, terus legaaaa (@___@), hehe!

pastu dokter kasi ubat serbuk ni. masuk je dalam air, then minum. hmm, mujur rasa oren, kalu tak, jenuh jugak nak habiskan ni, huhu!! ubat ni berfungsi utk lawaskan air kencing aku la.

balik klinik tu, terus suami buat rules : no more nasik bersenduk-senduk, roti canai, twister oren, nasik lemak, nasik minyak, chicken chop, sate, beger mekdi, beger kfc, beger tepi jalan dan macam-macam lagi, hohohoho!

hmm. habis apa yang aku dan baby boleh makan? semua tak boleh ni, uhuks!! (--")

hehe, bukanlah takleh makan terus cuma kena kurangkan pengambilannya. contoh, kalau sebelom ni roti canai 3 keping, dah kena kurangkan sekeping je makan. kalau dulu, twister oren je memanjang, dah kena stop dulu, minum air masak lah berliter-liter. ohh semalam jugak, suami paksa aku minum air mineral 2 botol tau, (2 botol = 3000ml). pastu fuh, jenuh ke toilet jek, tapi bagus, air kencing sudah tidak kaler cokelat lagi.

dannn bila cek klinik balik hari ni, kencing kotor dah takde, potensi nak dapat kencing manis pon dah takde. Yay, lompat bintang!!! Alhamdulillah!! cuma, cuma, cuma, kena kontrol jugak pemakanan tu, takut kejadian berulang kan, (--").


........................................


tapi paling syok semalam adalah, dapat scan baby dalam womb ni, hehe!! scan 2D jek, sebab klinik situ takde scan 3D/4D. InsyaAllah, bila balik KB nanti baru nak pegi scan 3D. hmm, takpelah, mana-manalah, yang penting skrg, scan 2D pon nampak baby jugak, (^_^).

sebelom masuk bilik jumpa dokter, dah pesan kat suami, nanti jangan lupa rakam tau. tapi bila je dokter nak scan, dia pegang je hp dia, tapi tak rakam pon sebab dia terlupa dan tersyok sama tengok baby, hehe!!


cepat baby, say hi kat aunty-aunty, uncle-uncle
baby said : hi aunty! hi uncle!


ini gambar bahagian kepala baby, bulat yang comel, hehe! dokter ni suka amik cari bahagian kepala baby tau sebab dia cakap nak ukur, dan dia cakap saiz kepala baby normal. sekarang berat baby sudah 500 gram, which is normal jugak. tak berat sangat. dokter cakap, bila kandungan masuk 7 hingga 9 bulan, baby makin cepat membesar dan berat dia pon akan makin bertambah. tapi dokter cakap kemungkinan baby aku ni tak besar sangat sebab sesuai dgn tubuh ibu dia yang kurus keding ni, hehe!!


baby smile --> suami yang cakap.

ini bahagian muka dan tangan baby, nampak tak?? masa kat screen scan tu, nampak jelas, tapi bila kuar printed scan ni, tak jelas lak muka baby senyum, hehe! masa ni suami beria-ria cakap, 'eh, baby senyum la ibu, nampak tak? nampak tak?'. aku ni duk atas katil terteleng-teleng kepala nak tengok, sbb screen scan tu mcm jauh lak, (T___T). tapi masa nmpak jantung dia berdegup kencang, dan masa dia geliat dan masa nampak setiap posisi badan dia, rasa macam nak tengok je dia, rasa macam taknak balik, rasa macam nak beli mesin scan tu pon ada, leh scan lama-lama, leh scan banyak kali, hehehe!!

dan ohh, gender baby masih lagi sama mcm scan sebelom ni. Yes, he is a BOY!! (=___=), memang geng abah ni. sukaa lah abah dia tu, ehem!! ---> so nama yang dirancang sblom ni leh proceed lah, dah boleh start panggil nama tu skrg, huhu!!


abah mithali. lepas je solat, terus tengok printed scan tu, hehe!!
ada 2 keping je, 3 keping lagi tepek kat buku pink klinik.


* 3 months more to go *

16 comments:

InaSazlan said...

haha mache xsaba dooh2 doh tu kak dih.saba deh,3 buley lgi.waaa..xsbr nk tgk baby hihi

sLeEpy said...

hihihi.. nz dah ader gaya abah dah tuh.. cant wait 2 c ur baby :)

sheky said...

wah best nye tgk baby senyum..klu nk wt 3d scan elok dah ni..sy pegi br2 ni pun doc ckp elok g awal lg..tp nasib leh nmpak semua.. x larat kn minum air byk,bkn ape mls nk g toilet byk2 kali..huhu..

nadiah said...

InaSazlan :

excited memang excited, tp bila pikir nak beranak nt, adoi, takutttttttttt!!

nadiah said...

sleEpy :

hehe, dah ada gaya ke? emm org pon dh x sbr, nt nak mintak tips ngn nushan utk teran push push lak. cuaknyaaa!!

nadiah said...

sheky :

wahh bestnya. nak scan jugak. tapi scan byk kali xpe ke?? risau tp nak, hehe!!

x tahan ulang alik toilet, same ah. kalau malam2 tu,mamai je masuk toilet, hehe!!

sheky said...

owh scan byk2 x pe..my sis dah tnya doc ms die ngandung damia dulu..doc ckp x de apa..die lg teruk sebulan ntah bp kali die scan..huhuh..dulu risau gak..tp sy kn g monthly cek up ngan doc pakar kt putrajaya(fpp),tiap2 kali dtg cek up mesti die scan..kadang2 sebulan 2 kali..x de pape kot..if memudarat mesti doc pun x bg scan kn..mudah mudahan..hihih.. lgpun scan tu blh merapatkan baby ngan ibubapa die ;)

nadiah said...

sheky :

yeke, xpe ek. nanti balik KB lah nk scan 3D tu. sini xde choice lah, hehe!! kan best kalu duk KL, kt Kuantan pon ade klinik leh scan 3D/4D tu. sini terengganu xde. :(

sedihnyaaaaaaaaaa.

misha.w said...

hello baby! :)

rase teruja tgk gmbr scan tuh. hehe

nadiah said...

misha.w :

hi, hello aunty, ---> baby ckp, hehe!

saya pon teruja. best kan. :) dan hai, salam kenal misha.

aNaYaNa said...

masih tak faham tengok scan baby ni..terteleng2 gak cari mana muka badan sumer..heheee..

nadiah said...

aNaYaNa :

kan, x paham kan. org mula2 pon x paham. mase tgk kt screen scan tu paham, tp bila dokter dh print out, jd x paham. hehe.

tapi gmbr scan org ni, xde bhgian bdan la dik. bhgian muka dn tangan dia jek. hehe.

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

helllo baby boy!!~~ ahakss!~~ mesti dia cam mak dia jugak kan!!~~ cantik..baik..mcm ayah..hensemm!! teruja kan nak dpt yg firsttt!!~~ kalo nak scan xper beberapa kali pun ..yg xbleh adalah x-ray!!~~ wee!!

mau 3d dan 4d jugak!!! tp nape weing xkasi?? mencikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

nadiah said...

weiyda :

Ameen! mtk2 masin mulut weiyda. hehe. aah, teruja la sbb xde experience pape kan. semua rs nak yg terbaik jek.

yeke, boleh ek. oke, nt nk scan 3d lak. eh nape weing x bg scan 3d?

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

sbbnya adalah..............kekg xseprise!! nyampah!!!!!!! dah puas pujuk ni..xkasik jugak...dia cakap tggu kuor lar baru seprise...adsuii...parah..parah..hahaa

nadiah said...

weiyda :

xpe, surprise sikit kalu cmtu. nt leh tgk la dia mirip muka weiyda ke weing, hehe!!

oh la la!